Na hlavný obsah

Tisícky ľudí v Maďarsku demonštrovali proti novej daňovej politike vlády

Tá znevýhodňuje slobodné povolania.

Tisícky ľudí v Maďarsku demonštrovali proti novej daňovej politike vlády
Na fotografii protestanti v Budapešti. Foto: Twitter/ Telex

Tisícky ľudí demonštrovali v sobotu (16. 7.) večer v maďarskom hlavnom meste Budapešť proti úsporným opatreniam a daňovým zmenám, ktoré zaviedla vláda premiéra Viktora Orbána. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Protestujúci vyšli do ulíc na výzvu Pétera Márkiho-Zaya, lídra opozičnej aliancie, ktorej sa v aprílových parlamentných voľbách nepodarilo zosadiť Orbánovu stranu Fidesz.

Demonštranti dočasne obsadili Margitin most, ktorý prechádza cez Dunaj. Zhromaždili sa na niekoľkých mestských bulvároch. V uplynulých dňoch sa už konali aj ďalšie protesty.

Maďarskú verejnosť poburuje najmä nové rozhodnutie, ktoré znevýhodňuje slobodné povolania. Nízka daňová sadzba, ktorej sa osoby pracujúce na „voľnej nohe“ tešili 20 rokov, sa od 1. septembra tohto roku bude uplatňovať na menšiu skupinu ľudí.

Zahŕňať bude naďalej len živnostníkov, ktorých zákazníkmi sú fyzické osoby. Taxikári spod opatrení vyňali. Ak napríklad inštalatér vykonáva prácu pre bytové družstvo alebo spoločnosť, a nie pre súkromnú domácnosť, bude musieť zaplatiť vyššie dane.

Vláda zákon o zmenách týkajúcich sa paušálnej dane pre živnostníkov a malých podnikateľov predložila zákonodarcom v pondelok (11. 7.). Cieľom vlády je obmedziť možnosť paušálnych platieb z dôvodu zneužívania takejto dane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet