Na hlavný obsah

Treba novú stratégiu na podporu Ukrajiny, tvrdí Orbán

Nový prístup by sa mal sústrediť na rokovanie o mieri.

Treba novú stratégiu na podporu Ukrajiny, tvrdí Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Stratégia Západu na podporu Ukrajiny napadnutej Ruskom nefunguje. Nový prístup by sa mal sústrediť na rokovanie o mieri, nie na víťazstvo vo vojne.

V prejave pred maďarskou menšinou v Rumunsku to v sobotu (23. 7.) povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Zopakoval tiež, že Budapešť nepodporí európske sankcie, ktoré by sa týkali dovozu ruského plynu, pretože nechce poškodiť ekonomiku krajiny.

Orbán podľa agentúry Reuters vo svojej reči zdôraznil, že Západ by mal začať ku konfliktu na Ukrajine pristupovať inak.

Podľa neho sa doteraz západné krajiny domnievali, že Ukrajina môže vojnu s Ruskom vyhrať vďaka dodávkam zbraní a že sankcie Rusko oslabia a destabilizujú jeho vedenie, domnieva sa šéf maďarskej vlády.

„Vojna znamená meranie síl a tí, ktorí sú silnejší, rozhodujú,“ citovala Orbána agentúra MTI. „Teraz nie je úlohou Európskej únie stáť na strane Ukrajincov alebo Rusov, musí stáť medzi Ukrajinou a Ruskom,“ dodal.

Maďarsko podľa neho musí do rozhodovania o ďalšom postupe hovoriť dôraznejšie, pretože s Ukrajinou susedí a vo vojne už zomreli desiatky Maďarov.

„Maďarsko má ako susediaca krajina právo povedať, že jediným riešením je mier. Mier je jediný spôsob, ako zachrániť životy a jediný liek na vojnovú infláciu a ekonomickú krízu, ktorú vojna vyvolala,“ povedal Orbán v rumunskom mestečku Baile Tušnad na východe Transylvánie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet