Na hlavný obsah

Trestné konania v rámci výzvy Veľké vody zatiaľ nie sú ukončené

Pri poskytovaní dotácie mohlo dôjsť k trestnému činu.

Trestné konania v rámci výzvy Veľké vody zatiaľ nie sú ukončené
Na snímke generálny riaditeľ Envirofondu Ľubomír Vačok. Foto: TASR

Environmentálny fond (EF) podal v rámci výzvy „Veľké vody“ na podporu výstavby kanalizácií či vodovodov jeden podnet orgánom činným v trestnom konaní. Ide o podozrenie, že pri poskytovaní dotácie mohlo dôjsť k trestnému činu.

Rovnako Envirofond eviduje dve trestné konania iniciované obcami. Trestné konania zatiaľ nie sú ukončené. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Celkovo v rámci „Veľkých vôd“ podporili 26 obcí. Z toho sedem projektov bolo kompletne financovaných. Deväť obcí má svoje projekty v procese financovania.

„Peňažné prostriedky sa priebežne uvoľňujú podľa predkladaných faktúr,“ dodalo MŽP. Pokračuje, že dve obce odstúpili od zmluvy s Envirofondom. Tie vrátili dotácie vo výške viac ako 3,9 milióna eur.

Vrátené financie podporili iné projekty

„Finančné prostriedky sa vrátili do systému a vďaka tomu sa podporili projekty zo zásobníka kvalitných projektov,“ tvrdí rezort.

Jeden projekt ukončila EF odstúpením pre „závažné porušenie zmluvných podmienok zmluvy o poskytnutí podpory formou dotácie“.

Osem projektov z výzvy je podľa MŽP v procese finančnej kontroly. Z toho siedmim obciam sa zaslali správy z finančnej kontroly. Čaká sa na ich vyjadrenie.

„V jednom prípade EF čaká na výstup z kontroly verejného obstarávania od Úradu pre verejné obstarávanie,“ poukázalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko