Na hlavný obsah

Tribunál Súdneho dvora EÚ potvrdil zákaz vysielania ruskej televízie RT

Cieľom je znemožniť manipuláciu s informáciami.

Tribunál Súdneho dvora EÚ potvrdil zákaz vysielania ruskej televízie RT
Na snímke logo ruskej televízie Russia Today. Foto: twitter/ Reuters

Tribunál Súdneho dvora Európskej únie v stredu (27. 7.) potvrdil marcový zákaz EÚ vysielania ruskej televízie RT (predtým Russia Today) pre systematické dezinformácie.

Súd podľa agentúry AFP zamietol žiadosť RT France o zrušenie pozastavenia jej vysielania, ktoré Únia nariadila v rámci sankcií proti Moskve pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil verdikt za „extrémne negatívny“ a pohrozil podobnými krokmi proti západným médiám v Rusku.

Cieľom je znemožniť manipuláciu s informáciami

Európska únia zakázala krátko po ruskej invázii na Ukrajinu vysielanie Moskvou podporovanej stanice RT a tiež internetového serveru Sputnik, ktoré nemožno šíriť na káblovej televízii ani prostredníctvom internetu.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell vtedy povedal, že cieľom zákazu je znemožniť „systematickú manipuláciu s informáciami a šírenie dezinformácií, ktoré Kremeľ používa ako nástroj pri útoku na Ukrajinu“.

Tribunál podľa agentúr teraz dospel k záveru, že dočasný zákaz vysielania Únie nespochybňuje slobodu prejavu ako takú. Práve tým argumentovali ruské štátne médiá vo svojej žalobe proti marcovému rozhodnutiu únijného bloku.

„Podobné nátlakové opatrenia prijímame a budeme prijímať proti západným médiám pôsobiacim u nás v krajine,“ reagoval na verdikt súdu hovorca Kremľa Peskov. „Tiež ich nenecháme pracovať v našej krajine,“ dodal.

Rusko opustilo mnoho zahraničných novinárov

Rusko tento rok opustilo mnoho zahraničných novinárov a viaceré zahraničné médiá tam pozastavili svoju činnosť. Reagovali tak na zavedenie zákona, v rámci ktorého hrozí až 15 rokov väzenia za publikáciu toho, čo úrady označia za dezinformáciu o ruskej armáde či diskreditáciu ruských ozbrojených síl.

Skončili kvôli tomu aj niektoré ruské médiá, napríklad liberálna rozhlasová stanica Echo Moskvy.

RT dlhodobo čelí kritike, že šíri ruskú vládnu propagandu a protizápadné dezinformácie. Podobne je vnímaný tiež štátny internetový server Sputnik, ktorý má mnoho jazykových mutácií vrátane češtiny. RT sa môže podľa agentúry Reuters proti rozhodnutiu súdu odvolať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet