Na hlavný obsah

Trnavský samosprávny kraj chce vytvoriť sieť mobilných hospicov

Spolupracovať bude s Fakultnou nemocnicou Trnava.

Trnavský samosprávny kraj chce vytvoriť sieť mobilných hospicov
Na snímke vchod do Fakultnej nemocnice Trnava. Foto: TASR

Mobilný hospic bude súčasťou nového zdravotníckeho centra na Študentskej ulici v Trnave. Plánuje ho zriadiť Trnavský samosprávny kraj prostredníctvom svojej organizácie Zdravá župa.

Informoval o tom trnavský župan Jozef Viskupič. Kraj má ambíciu vytvoriť sieť mobilných hospicov, ktoré by mali pokryť celé jeho územie. V súčasnosti podľa Viskupiča fungujú len v Skalici a vo Vrbovom.

Na spolupráci pri poskytovaní dlhodobej, paliatívnej a ošetrovateľskej zdravotnej starostlivosti prednostne v domácom prostredí sa podpísaním memoranda dohodli predstavitelia samosprávneho kraja, Fakultnej nemocnice Trnava a spoločnosti Zdravá župa.

Klinika vnútorného lekárstva Fakultnej nemocnice Trnava v súčasnosti podľa jej riaditeľa Vladislava Šrojtu poskytuje pacientom paliatívnu zdravotnú starostlivosť v nemocničnom prostredí.

Zámer župy na postupný presun tohto typu zdravotnej starostlivosti do domáceho prostredia pacientov, ktoré im je prirodzené, Šrojta víta.

„Našou ambíciou je, aby sa starostlivosť o doliečovaných, chronicky ťažko chorých a zomierajúcich pacientov stala dostupnejšou. Preto v novom modernom zdravotníckom zariadení popri mobilnom hospici chceme ponúkať aj služby zdravotníckeho stacionára, agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti či všeobecných a špecializovaných ambulancií,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu Trnavského samosprávneho kraja Lucia Šmidovičová.

Hospic je zdravotnícke zariadenie pre dlhodobo chorých a zomierajúcich ľudí. Je v ňom kladený dôraz na rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a na to, aby človek nebol v ťažkej chvíli sám a netrpel neznesiteľnou bolesťou.

Môže byť súčasťou nemocnice, ale môže ísť aj o samostatné zariadenie. Hospic môže poskytovať služby aj priamo v domácnostiach ako domáci či mobilný hospic.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny