Na hlavný obsah

Trnkov notebook mal obsahovať spis Gorila. Vymazané dokumenty obnovili

Nahrávky mal Trnka dať Kočnerovi.

Trnkov notebook mal obsahovať spis Gorila. Vymazané dokumenty obnovili
Na snímke obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka na súde. Foto: TASR

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka stojí opäť pred súdom. Obvinený je zo zneužitia právomocí, konkrétne utajenia údajnej nahrávky spisu Gorila. Podľa súdneho znalca ju pravdepodobne strážil pre Mariana Kočnera.

Niekdajší generálny prokurátor vinu odmieta. Dianie sleduje na mieste redaktor Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko Lukáš Dzivý.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa pred súd postavil opäť po približne 10 mesiacoch. Proces viackrát odročili – či už pre zdravotné problémy bývalého generálneho prokurátora, či pre zlú pandemickú situáciu.

O notebooku a nahrávke

Na pondelkovom (11. 7.) vypočúvaní vypovedal zatiaľ len znalec, ktorý skúmal USB kľúč a dva notebooky, na ktorých má byť kópia nahrávky spisu Gorila. Polícia ich zaistila pri domovej prehliadke u kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera.

Jeden z notebookov má byť Trnkov – tam mal byť aj šifrovací program. Vo vnútri notebooku mal byť aj papierik s heslom: Edo má rad kosti – má ísť o meno psa niekdajšieho šéfa prokuratúry. Znalec Roman Fundárek povedal, že súbory na ktorých by mali byť informácie o spise Gorila, z notebooku vymazali. No podarilo sa ich obnoviť.

Všetky informácie majú podľa prokuratúry dokazovať, že bývalý generálny prokurátor u seba nahrávku mal a neskôr ju dal práve Kočnerovi. Advokát Trnku Martin Krakovský však hovorí o možnej manipulácii.

„Znalecké konanie len dokazuje, že s notebookom sa manipulovalo a ukladali tam tieto veci. Spätný dátum sa dal kedykoľvek nastaviť – aj dnes,“ hovorí.

Popoludní budú vypovedať znalci na fonoskopiu, ktorí majú potvrdiť hlasy na niektorých nahrávkach. Napríklad na verejnosti známej nahrávke, kde sa Kočner háda s Trnkom o nahrávke Gorila. Pojednávanie má pokračovať v stredu (13. 7.) a vo štvrtok (14. 7.). Zaznieť majú aj niektoré nahrávky priamo z údajného spisu Gorila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál