Na hlavný obsah

Trussová a Sunak odštartovali súboj o post britského premiéra

Svoje priority predstavia na 12 predvolebných zhromaždeniach.

Trussová a Sunak odštartovali súboj o post britského premiéra
Na snímke vľavo bývalý minister financií Rishi Sunak a vpravo súčasná ministerka zahraničia Liz Trussová. Foto: ČTK/ZUMA/Martyn Wheatley

Dvaja kandidáti, ktorí sa uchádzajú o post budúceho britského premiéra, začali vo štvrtok (21. 7.) súboj o hlasy členskej základne Konzervatívnej strany. Tú budú celý budúci mesiac presviedčať o tom, prečo by mala vybrať práve ich.

Exminister financií Rishi Sunak sľubuje fiškálnu obozretnosť, zatiaľ čo ministerka zahraničia Liz Trussová okamžité zníženie daní. Uviedla to agentúra AP.

Sunak vo štvrtok (21. 7.) v denníku The Daily Telegraph napísal, že zavedie „rovnako radikálne reformy, aké v 80. rokoch presadila Margaret Thatcherová.“ Jeho súperka Trussová sa zas v denníku Daily Mail zaviazala ku „konzervatívnej politike, ktorá podporuje podnikanie a znižuje dane.“

Sunak, ktorý v pozícii ministra financií zvýšil dane takmer na najvyššiu úroveň od 50. rokov minulého storočia, povedal, že daňové zaťaženie treba znížiť, ale nie okamžite.

„Najlepším spôsobom, ako dosiahnuť hospodársky rast, je znížiť dane a byrokraciu a podporiť investície a inovácie v súkromnom sektore,“ uviedol. Dodal, že je aj kandidátom, ktorý má najlepšie predpoklady poraziť labouristov v budúcoročných parlamentných voľbách.

Podľa Trussovej bude ekonomika ústrednou témou najbližších volieb. „V oblasti daní sme sa vydali zlým smerom,“ uviedla terajšia šéfka diplomacie, ktorá navrhuje ich zníženie. Zaviazala sa tiež, že zavedie mimoriadny rozpočet, aby zmeny rýchlo presadila.

Pôvodne bolo osem kandidátov

Za kandidátov sa vo štvrtok (21. 7.) tiež verejne postavili poslanci, ktorí ich podporujú. Bývalý minister pre záležitosti Walesu Simon Har vyjadril podporu Sunakovi. Vyhlásil, že niektorí ľudia majú „malú pridanú hodnotu navyše. A myslím, že u Rishiho bolo hneď po jeho vstupe do parlamentu úplne zrejmé, že je to trieda.“

Poslankyňa Vicky Fordová, ktorá podporuje Trussovú, si myslí, že šéfka diplomacie je „nesmierne ohľaduplná, stanovuje veľmi jasné priority a dosahuje úspechy.“

Hlasovanie o novom lídrovi konzervatívcov začalo minulý týždeň v stredu (13. 7.), keď z pôvodných ôsmich kandidátov najprv vypadli Jeremy Hunt a Nadhim Zahawi.

V ďalších kolách postupne neuspeli generálna prokurátorka Suella Bravermanová (14. 7.), poslanec Tom Tugendhat (18. 7.), bývalá šéfka vládneho úradu pre rovnosť príležitostí Kemi Badenochová (19. 7.) a štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová (20. 7.).

Sunak a Trussová teraz predstavia svoje priority na 12 predvolebných zhromaždeniach, ktoré sa budú konať po celom Spojenom kráľovstve. Prvé sa uskutoční vo štvrtok 28. júla v Leedse a posledné 31. augusta v Londýne. Meno nového britského premiéra sa verejnosť dozvie 5. septembra, dovtedy zostane vo funkcii Boris Johnson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet