Na hlavný obsah

Twitter zažaloval Elona Muska. Žiada dokončenie odkúpenia

Musk obviňuje Twitter z porušenia zmluvy.

Twitter zažaloval Elona Muska. Žiada dokončenie odkúpenia
Na snímke zľava logo aplikácie twitter v mobile a šéf Tesly Elon Musk. Foto: SITA/AP, koláž: RTVS

Spoločnosť Twitter v utorok (12. júla) večer oznámila, že zažalovala amerického miliardára Elona Muska. Požaduje, aby dokončil jej kúpu za vopred dohodnutých 44 miliárd dolárov (43,29 miliardy eur).

Informuje o tom agentúra AP. Twitter avizoval začatie právneho sporu s Muskom po tom, ako tento miliardár uplynulý piatok oznámil, že odstupuje od aprílovej zmluvy o kúpe tejto spoločnosti.

Jeho právni zástupcovia pritom ako dôvod uviedli, že Twitter neposkytol Muskovi ním požadované údaje. Tie mu mali umožniť urobiť nezávislé hodnotenie počtu falošných alebo spamových účtov na tejto sociálnej sieti.

Utorňajšia žaloba, ktorú Twitter podal na súde v americkom štáte Delaware, sa začína ostro formulovaným obvinením, že „Musk odmieta dodržať svoje záväzky voči Twitteru a jeho akcionárom, keďže dohoda, ktorú podpísal už neslúži jeho osobným záujmom,“ cituje AP.

Twitter ďalej tvrdí, že Musk „sa očividne domnieva, že na rozdiel od všetkých ostatných strán podliehajúcich zmluvnému zákonu štátu Delaware, môže on zmeniť názor, a očierňovať túto spoločnosť, narušiť jej operácie, zničiť hodnotu jej akcií a len tak odísť“.

Twitter dlhodobo odhaduje, že na jeho platforme je približne päť percent falošných účtov. Musk pred časom tieto údaje spochybnil tvrdiac, že takýchto účtov musí byť aspoň 20 percent.

Porušenie zmluvy

Šéf firiem Tesla a SpaceX zároveň spoločnosť Twitter obvinil z porušenia zmluvy o akvizícii. Tej sa mala dopustiť tým, že prepustila dvoch vysokopostavených manažérov a tiež približne tretinu svojho tímu na hľadanie talentov.

Musk ponúkol v apríli Twitteru za akciu 54,20 dolárov. Podľa vlastného vyhlásenia chcel Twitter po odkúpení transformovať na súkromnú spoločnosť.

Pôvodne sa očakávalo, že Twitter ponuku odmietne a prijme opatrenia, ktoré by zabránili Muskovi prevziať spoločnosť. Twitter však začal byť voči kúpe otvorenejší po tom, čo Musk zverejnil, že si zabezpečil financovanie v objeme 46,5 miliardy USD.

Spoločnosť dospela 25. apríla k záveru, že predaj za uvedenú sumu je v najlepšom záujme jej akcionárov a súhlasila s ním. Musk sa zaviazal, že potenciál tejto sociálnej siete ešte „znásobí“. Avizoval, že uvoľní obmedzenia týkajúce sa slobody prejavu a z platformy odstráni falošné účty.

Jeho sebavedomie však zakrátko opadlo, píše AP. Stalo sa tak po tom, ako výrazne klesla hodnota akcí Tesly, a teda primárneho zdroja Muskovho imania. Miliardár sa následne už zdal byť menej nadšený z kúpy Twitteru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika