Na hlavný obsah

Ukrajina: Pri útoku na Sloviansk zahynuli najmenej štyria ľudia

Pri útoku údajne použili zakázanú kazetovú muníciu.

Ukrajina: Pri útoku na Sloviansk zahynuli najmenej štyria ľudia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri útoku na východoukrajinské mesto Sloviansk zahynuli najmenej štyria ľudia. Oznámil to v sobotu (2. 7.) tamojší starosta Vadym Ľach a zároveň obvinil ruské sily, že pri útoku použili zakázanú kazetovú muníciu.

K útoku prišlo počas noci, pričom ruské sily mali zaútočiť na oblasti obývané civilistami, v ktorých nie sú žiadne vojenské objekty, uviedol na sociálnej sieti Telegram Ľach.

Údajne použili zakázanú kazetovú muníciu

Zároveň informoval, že útok si vyžiadal životy najmenej štyroch ľudí a ďalší siedmi utrpeli zranenia. Podľa Ľacha ruské sily použili kazetovú muníciu, ktorá „vybuchuje nad hlavami ako ohňostroj, no namiesto krásy prináša smrť“.

Kazetová munícia môže byť odpaľovaná zo zeme delostreleckými systémami alebo zhadzovaná z lietadiel. Vo vzduchu sa rozpadne na množstvo „submunície“ a po dopade dokáže zničiť rozsiahlu plochu.

Medzinárodný Dohovor o kazetovej munícii z roku 2008, ktorý podpísalo 108 krajín, jej používanie zakazuje. Ukrajina ani Rusko sa však k Dohovoru nepripojili.

Kyjev v sobotu (2. 7.) informoval, že ruské sily pokračujú v útoku pozdĺž veľkej časti frontovej línie na východe Ukrajiny. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa snažia pomocou delostrelectva naspäť získať stratené pozície v Charkovskej oblasti.

Výbuchy v sobotu (2. 7.) ráno hlásili tiež z Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, avšak miestne úrady zatiaľ neposkytli bližšie informácie.

Ukrajinská strana tiež uviedla, že sa jej podarilo odraziť ruský útok v Doneckej oblasti na východe krajiny, píše DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet