Na hlavný obsah

Ukrajina pripravuje milión vojakov na opätovné dobytie juhu krajiny

Ide o životne dôležitú oblasť pre poľnohospodárstvo.

Ukrajina pripravuje milión vojakov na opätovné dobytie juhu krajiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina zhromažďuje miliónové bojové sily vybavené západnými zbraňami s cieľom opätovne dobyť juh krajiny obsadený ruskou armádou. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov pre britský denník The Times.

Podľa ministra nariadil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ozbrojeným silám, aby opätovne dobyli pobrežné oblasti. Tieto oblasti sú životne dôležité pre hospodárstvo krajiny.

„Chápeme, že z politického hľadiska je to pre našu krajinu veľmi potrebné. Prezident dal najvyššiemu armádnemu veliteľovi príkaz vypracovať plány. Následne si svoju úlohu robí generálny štáb, ktorý hovorí, že na dosiahnutie tohto cieľa potrebujeme XYZ (to a ono),“ povedal Reznikov.

„Toto je moja úloha. Píšem listy partnerom v partnerských krajinách, generáli hovoria o tom, prečo potrebujeme tieto druhy zbraní, a potom spravíme politické rozhodnutia,“ priblížil minister.

O príprave protiofenzívy na juhu krajiny hovorila cez víkend aj ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. V nedeľu (10. 7.) vyzvala civilistov, aby z tohto dôvodu urýchlene opustili Chersonskú oblasť okupovanú ruskými silami.

Predtým apelovala aj na evakuáciu susednej Záporožskej oblasti. Uviedla tiež, že nemôže povedať, kedy k protiofenzíve dôjde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet