Na hlavný obsah

Ukrajina rokuje o bezpečnosti vývozu obilnín s Tureckom a OSN

Potrebujeme bezpečie pre lode, hovorí Zelenskyj.

Ukrajina rokuje o bezpečnosti vývozu obilnín s Tureckom a OSN
Na snímke muž drží v ruke zrnká pšenice. Foto: TASR

Ukrajina vedie rozhovory s Tureckom a Organizáciou Spojených národov (OSN) o zárukách týkajúcich sa vývozu obilnín z ukrajinských prístavov. Uviedol to v pondelok (4. 7.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informoval denník The Guardian.

„V súčasnosti prebiehajú rozhovory s Tureckom a OSN a našimi zástupcami, ktorí zodpovedajú za bezpečnosť obilia opúšťajúceho naše prístavy,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou, ktorá v pondelok navštívila Ukrajinu.

„Je veľmi dôležité, že niekto garantuje bezpečnosť lodí pre túto alebo inú krajinu – okrem Ruska, ktorému nedôverujeme. Potrebujeme bezpečnosť pre lode, ktoré sem prídu naložiť potraviny,“ uviedol ukrajinský líder.

Zelenskyj dodal, že Ukrajina v tejto záležitosti rokuje „priamo“ s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Svetová organizácia pritom zohráva vedúcu úlohu a nie je len prostredníkom.

V posledných týždňoch sa objavili správy, že takéto rozhovory by sa čoskoro mali odohrávať v Turecku, informovala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet