Na hlavný obsah

Ukrajinci podnikli nálet na ruských vojakov v meste Enerhodar

Jadrová elektráreň podľa Rusov funguje normálne.

Ukrajinci podnikli nálet na ruských vojakov v meste Enerhodar
Na satelitnej snímke areál Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily za pomoci bezpilotných lietadiel podnikli nálet na okupovaný Enerhodar, kde priamy zásah utrpela budova obsadená ruskými vojakmi, uviedol v utorok (12. 7.) na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Okupačné úrady podľa ruskej agentúry TASS nálet potvrdili a ubezpečili, že tamojšia Záporožská jadrová elektráreň funguje normálne.

Ukrajinci podľa TASS ostreľovali Enerhodar štyrikrát a explózie zahrmeli aj v bezprostrednej blízkosti jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšia v Európe. Tieto údaje nemožno nezávisle overiť.

„Vieme, že v obytnej štvrti poškodili dom. Zatiaľ nevieme, koľko ľudí utrpelo zranenia či zahynulo. Dúfame, že k tomu nedošlo,“ povedal ruskej televízii náčelník (kolaborantskej) oblastnej správy Jevhen Balickyj.

Ukrajinská pravda s odvolaním sa na energetický podnik Enerhoatom napísala, že terčom dronov sa stalo niekdajšie sídlo ukrajinskej tajnej služby SBU v Enerhodare, ktoré zabrali ruskí vojaci. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti si nálet nevyžiadal zranených. Ukrajinský denník však dodal, že Rusi údaje o obetiach v radoch svojich vojakov taja.

Čoraz častejšie útoky

Upozornil tiež, že ruské úrady v poslednom čase čoraz častejšie informujú o výbuchoch v okupovaných ukrajinských mestách. Napríklad 4. júla informovali o výbuchu na stanici v Donecku, nasledujúci deň nasledovala explózia muničného skladu na rovnakom mieste.

Potom zazneli dva výbuchy 9. júla v oceliarňach v Mariupole a v utorok južné veliteľstvo ukrajinských síl potvrdilo zničenie muničného skladu v okupovanej Novej Kachovci.

Podľa šéfa miestnej ruskej okupačnej správy Vladimira Leontieva pri ňom zomrelo najmenej sedem ľudí a vyše 70 ďalších utrpelo zranenia. Pod troskami zrútených domov sú podľa neho stovky ľudí. Informácie z miesta nemožno nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet