Na hlavný obsah

Únik soľanky. Prešovu hrozí ekologická havária

Podľa primátorky treba situáciu urgentne riešiť.

Únik soľanky. Prešovu hrozí ekologická havária
Na snímke vrtná súprava na ťažobnom vrte s hĺbkou 430 metrov, v pozadí časť Prešova so závodom Solivaru. Foto: TASR

Mestu Prešov hrozí ekologická havária. Dlhodobým prehliadaním a neriešením problému s únikom soľanky z vrtov v dobývacom priestore Prešov I – Solivary zo strany štátu sa stav neustále zhoršuje. Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová zvolala na mieste pracovné stretnutie, aby opäť upozornila na potrebu akútneho riešenia situácie. Informovala v stredu (6. 7.) tlačová referentka mestského úradu Lenka Šitárová.

Mesto podľa jej slov opakovane upozorňuje na problémy na ložisku soli Prešov – Soľná Baňa. Nejde totiž len o potenciálnu, ale reálnu hrozbu.

V dobývacom priestore Prešov I – Solivary dochádza k výtokom soľanky z jednotlivých vrtov na povrch. Dobývací priestor sa navyše nachádza pri obytnej zóne, preto treba túto situáciu naliehavo a urgentne riešiť.

K čomu by došlo?

„V prípade, že sa čoskoro nezačne s likvidáciou banských diel, môže dôjsť k rozsiahlej ekologickej havárii. A to úniku soľanky spoza pažníc vrtov aj zo samotných vrtov do terénu a devastácii terénu. Pri vysokom tlaku vo vrte dôjde k úniku soľanky aj po tektonických poruchách, k namoknutiu nadložných hornín a deštrukcii terénu. Ďalej k vytekaniu soľanky do vodných tokov a devastácii flóry a fauny,“ povedala Šitárová.

Pri vysokom tlaku vo vrtoch je reálny predpoklad, že dôjde k ďalšiemu prepájaniu kaverien – vylúhovaných priestorov vrtov v podzemí. A môže dôjsť aj k ich prepojeniu so šachtou Leopold. V takomto prípade dôjde k poškodeniu banského diela, ktoré evidujú ako národnú kultúrnu pamiatku (NKP).

V neposlednom rade môže podľa radnice dôjsť aj k ohrozeniu života, zdravia a majetku občanov. A to vzhľadom na to, že pozemky v dobývacom priestore vlastnia fyzické osoby.

Turčanová: Situáciu treba okamžite riešiť

„Na problém vytekania soľanky z vrtov na povrch som opätovne upozorňovala už predošlú vládu. Mnohé rokovania s vtedajším prezidentom Kiskom či premiérom Ficom však nepriniesli reálne a efektívne riešenie tohto problému. Vrty sú skorodované, pôda sa postupne prepadáva a na tomto mieste naozaj hrozí ekologická havária,“ skonštatovala primátorka Prešova Andrea Turčanová.

„Je nutné túto situáciu okamžite riešiť, preto sa opäť obraciam na príslušné štátne inštitúcie, aby boli súčinné a pomohli mestu Prešov ochrániť zdravie a majetok občanov, ako aj zabrániť deštrukcii terénu a samotnej NKP,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny