Na hlavný obsah

Úrady varujú pred nekalými praktikami prepoisťovacích maklérov. Ministerstvo chystá zmeny

Nie všetky zdravotné poisťovne súhlasia.

Úrady varujú pred nekalými praktikami prepoisťovacích maklérov. Ministerstvo chystá zmeny
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ak chcete zmeniť zdravotnú poisťovňu, musíte si podať žiadosť. Naraziť však môžete aj na takzvaného prepoisťovacieho makléra. Práve tí sú podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) dôvodom sťažností ľudí, ktorých prepoistili proti ich vôli.

Minulý rok ich bolo približne 10 000. Úrad preto navrhuje, aby pacientov prepoisťovali výlučne zamestnanci poisťovne. Nie všetky však súhlasia. Ministerstvo zdravotníctva na zmenách pracuje. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Čoraz častejšie sa objavujú duplicitné prihlášky a ich následné zrušenie. Medziročne stúpol počet takýchto chýb o viac než 500 %. Podľa ÚDZS ide o nekalé praktiky zo strany osôb, ktoré so zdravotnou poisťovňou spolupracujú na základe dohody – takzvaných prepoisťovacích maklérov.

„Vzhľadom na podmienky, za ktorých sa týmto osobám na základe dohody o vykonaní práce vypláca odmena, sú tieto osoby motivované snahou získať čo možno najvyšší počet prihlášok,“ uvádza sa vo vyhlásení ÚDZS.

Súkromná poisťovňa Union minulý rok dokonca zaznamenala zrušenia prihlášok vypísané rovnakým písmom, ktoré sa týkali osôb z rovnakej obce a boli doručené v jednej obálke. Podľa hovorkyne Beáty Dupaľovej išlo o ovplyvňovanie výsledkov prepoisťovacej kampane.

„Všetci naši zamestnanci, ktorí prichádzajú do styku s prihláškami, majú školenie a dôrazne ich upozorňujeme, aby sa zdržali akéhokoľvek neetického konania. A to pod hrozbou okamžitého rozviazania spolupráce,“ vysvetlila Dupaľová.

Z konkurencie ťaží pacient

Úrad tiež poukázal na to, že prepoisťovacie kampane sú drahé a platené z peňazí občanov. Súkromná poisťovňa Dôvera však upozorňuje, že peniaze idú z balíka na prevádzku a nie z rozpočtu na zdravotnú starostlivosť.

Podľa hovorcu Dôvery Mateja Štepianského ťaží z konkurenčného boja predovšetkým pacient. „A to v podobe lepších služieb a užitočnejších výhod. Preto očakávame, že konkurenčné prostredie sa bude skôr podporovať, ako okliešťovať,“ dodal.

Dodal, že so zrušením prepoisťovacích maklérov nesúhlasia. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) informovala, že u nich prepoisťujú len odborní zdravotnícki pracovníci.

„Často sa totiž stáva, že našich poistencov vedome zavádzajú. Napríklad, že poisťovňa niektoré výkony neuhradí. Prípadne, že poisťovňa končí. Pričom nič z toho sa nezakladá na pravde,“ zdôraznila hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

ÚDZS preto rezortu zdravotníctva navrhol, aby mohli pacientov prepoisťovať len zamestnanci poisťovní. Či tak ministerstvo urobí, neprezradil.

„Ministerstvo eviduje tento problém. Praktiky tohto charakteru jednoznačne odmieta. V dohľadnej dobe preto plánujeme predstaviť kroky, ako stransparentniť proces prepoisťovania a minimalizovať priestor pre nekalé praktiky,“ uviedla hovorkyňa rezortu Petra Lániková a dodala, že na zmenách už intenzívne pracujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál