Na hlavný obsah

Úrodná pôda alebo ďalšia automobilka? Vyššiu hodnotu pre štát má strategický investor

Švédske Volvo začne na východe stavať nový závod.

Úrodná pôda alebo ďalšia automobilka? Vyššiu hodnotu pre štát má strategický investor. Len samotná investícia švédskeho Volva by mala hrubý domáci produkt Slovenska zvýšiť o jeden percentuálny bod. Niektorí obyvatelia s výstavbou priemyselného parku od začiatku nesúhlasia. Argumentujú, že autá sa jesť nedajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na poli pri obci Valaliky rastie obilie a kukurica. Na budúci rok ich vystriedajú bagre a ťažká technika. Švédske Volvo začne stavať závod na výrobu elektrických áut. Preinvestuje vyše miliardy eur.

Územný plán obce tam s priemyselnou výrobou dlhodobo rátal. No investori nechodili, a tak parcely využívali poľnohospodári. Teraz prídu o približne 400 hektárov. Ide vraj o najúrodnejšiu pôdu v košickej kotline.

Tvrdí to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Roľníci na Slovensku podnikajú na rozlohe takmer dvoch miliónov hektárov.

„Každý rok však práve pre výstavbu domov, bytov či priemyselných parkov prichádzame o pôdu na pestovanie plodín v rámci celej krajiny. Nie je to teda len problematika jednej investície na východe Slovenska. Ideálne by bolo, keby masívne výstavby prebiehali na plochách s nižšou bonitou pôdy, aby sme neprichádzali o vysoko úrodné oblasti,“ hovorí Matej Korpáš, z tlačového odboru SPPK.

Štát nechá pôdu preskúmať. Roky leží za chrbtom najväčšieho znečisťovateľa ovzdušia v krajine – železiarní U. S. Steel. Ornica však nevyjde nazmar, roznesú ju v rámci regiónu, napríklad na miesta, kde rekultivujú pôdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny