Na hlavný obsah

USA prisľúbili Saudskej Arábii podporu pri obrane proti Iránu

Kráľovstvo musí mať možnosť chrániť svoje obyvateľstvo a územie pred ohrozením zvonka.

USA prisľúbili Saudskej Arábii podporu pri obrane proti Iránu
Ilustračná snímka - Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Spojené štáty chcú naďalej podporovať Saudskú Arábiu pri sebaobrane v súvislosti s rastúcou hrozbou zo strany Iránu. Kráľovstvo musí mať možnosť chrániť svoje obyvateľstvo a územie pred ohrozením zvonka. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení, o ktorom v sobotu (16. 7.) informovala agentúra DPA.

Vyhlásenie zverejnili Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí v Rijáde. Stalo sa tak po stretnutí prezidenta USA Joea Bidena so saudskoarabským kráľom Salmánom ibn Abd al-Azízom a korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

Teherán musí zastaviť zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov

Podľa dokumentu musí Teherán zastaviť zasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov a podporu terorizmu prostredníctvom ozbrojených skupín. Okrem toho Irán nesmie získať jadrové zbrane.

USA sa v súvislosti s hrozbou Iránu naďalej usilujú o posilnené prepojenie systémov protivzdušnej obrany svojich partnerských krajín na Blízkom východe. Predstaviteľ americkej vlády počas Bidenovej návštevy v Džidde povedal, že Irán rozvíja kapacity v oblasti balistických rakiet, ale aj technológiu bezpilotných lietadiel.

Spojené štáty a Saudská Arábia tiež potvrdili podporu prímeria v Jemene, sprostredkovaného Organizáciou Spojených národov (OSN). V spoločnom vyhlásení zdôraznili, že je dôležité toto prímerie predĺžiť a dosiahnuť pokrok pri jeho premene na trvalú mierovú dohodu.

Washington a Rijád vo vyhlásení vyzvali medzinárodné spoločenstvo. Chcú, aby zaujalo jednotný postoj a žiadalo návrat húsiov k mierovým rozhovorom pod záštitou OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet