Na hlavný obsah

V Drienove protestovali proti výstavbe novej spaľovne

Obávajú sa zhoršenia životného prostredia i svojho zdravia.

V Drienove protestovali proti výstavbe novej spaľovne
Protest v Drienove. Foto: RTVS

V obci Drienov v Prešovskom okrese protestovalo asi 200 ľudí proti chystanej spaľovni. Zariadenie na energetické zhodnocovanie komunálneho odpadu majú postaviť v areáli bývalej kafilérie. Obyvatelia sa obávajú nákladnej dopravy, zhoršenia životného prostredia a vplyvov na zdravie.

Spaľovňa by podľa projektovej dokumentácie bola od obcí vzdialená jeden až dva kilometre. Miestni ju však odmietajú. „Dúfam, že tu žiadna spaľovňa nebude. Budeme robiť všetko pre to, aby tu nebola,“ povedal jeden z obyvateliek. So spaľovňou nesúhlasia ani v okolitých obciach.

Pod petíciu proti spaľovni sa podpísalo asi 1 100 obyvateľov Drienova a okolitých obcí. Podpisy chcú zbierať aj naďalej. „Hlavne u Drienovčanov vidíme veľmi negatívnu emóciu aj preto, že majú negatívnu skúsenosť s bývalou kafilériou,“ uviedla organizátorka protestu Veronika Muška.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa rezortu životného prostredia by teraz dotknuté obce mali zorganizovať verejné prerokovanie projektu, kde by mal investor odpovedať na otázky ľudí. Rezort dá potom vypracovať odborný posudok a vydá záverečné stanovisko.

Na Slovensku sú momentálne dve spaľovne komunálneho odpadu – v Bratislave a v Košiciach. Rezort upozorňuje, že na spaľovanie treba využiť najmä existujúce cementárne.

Zástupca firmy, ktorá chce spaľovňu vybudovať, odkázal štáb RTVS na ich dokumentáciu k projektu. Stanovisko chcú prezentovať až na verejnom prerokovaní ich zámeru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny