Na hlavný obsah

V gastrosektore chýbajú tisícky zamestnancov. Sezónu zachraňujú brigádnici

Prevádzky ale potrebujú kvalifikovaných zamestnancov.

V gastrosektore chýbajú tisícky zamestnancov. Sezónu zachraňujú brigádnici
Na archívnej snímke ľudia sedia na terase v centre Bratislavy. Foto: TASR

Letnú sezónu v reštauráciách zachraňujú najmä študenti a brigádnici. V gastrosektore totiž chýbajú tisícky zamestnancov. Veľká časť z nich odišla v dôsledku pandémie. Prevádzky však potrebujú kvalifikovaných zamestnancov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Iveta Drugová.

Reštaurácie, kaviarne a terasy počas týchto dní lákajú množstvo návštevníkov. Viac konzumentov si však vyžaduje viac personálu. Pred začiatkom sezóny chýbalo v gastrosektore 10 000 ľudí.

Tento nedostatok vďaka brigádnikom klesol. „Máme ich pomerne dosť a rátame s tým, že je nutné nejaké úvodné školenie a taktiež, že po sezóne nám odídu a budeme na začiatku. Pracovali sme na tom od zimy a momentálne sme stabilizovaní. Zatiaľ je to v poriadku,“ hovorí majiteľ kaviarne v Banskej Bystrici Tomáš Nagy.

Pomáhajú aj utečenci z Ukrajiny

Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska je aktuálne neobsadených približne 5 000 trvalých pracovných miest.

„Voľné pracovné miesta aktuálne vykrývajú brigádnici, avšak po skončení prázdnin ostanú tieto miesta znova voľné a neobsadené. Najčastejšie ide o pozície, ktoré sú najpočetnejšie, teda kuchárov a kuchárky, čašníkov či servírky,“ píše sa v stanovisku asociácie.

Hoci časť personálu tvoria študenti, niektoré prevádzky fungujú počas letnej sezóny aj za pomoci ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny pred vojnou.

„Tí nám vyplnili pracovnú silu, tvoria asi jednu štvrtinu. V dnešnej dobe je situácia najhoršia v tom, že nám chýba kvalifikovaná pracovná sila, ktorá by dokázala od prvého dňa samostatne fungovať a fluktuácia je veľká,“ potvrdzuje predseda Cechu hostinských v Banskej Bystrici Martin Repaský.

Sezónne zamestnávanie, ktoré poslanci schválili začiatkom leta nadobudne účinnosť až od 1. januára. Gastrosektor tak pocíti pozitívne dosahy až na budúce leto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál