Na hlavný obsah

V Grécku havarovalo nákladné lietadlo

Neprežil nikto z osemčlennej posádky.

V Grécku havarovalo nákladné lietadlo
Na fotografii miesto havárie nákladného lietadla v Grécku. Foto: Twitter/ Ukraine NOW

Na severovýchode Grécka sa v sobotu (16. 7.) neskoro večer zrútilo nákladné lietadlo. Zahynulo všetkých osem členov posádky. Informujú o tom agentúry AP, AFP a DPA, ktoré sa odvolávajú na miestne úrady.

Podľa očitých svedkov lietadlo ešte vo vzduchu začalo horieť a po náraze bolo počuť výbuchy. Lietadlo smerovalo zo Srbska do Jordánska. Požiadalo o povolenie núdzovo pristáť na letisku v gréckom meste Kavala. Manéver už však nestihlo dokončiť.

Išlo o stroj typu Antonov An-12 sovietskej výroby so štyrmi turbovrtuľovými motormi, ktorý prevádzkovala ukrajinská letecká prepravná spoločnosť Meridian.

Lietadlo viezlo vojenskú muníciu, podľa iných zdrojov bližšie nešpecifikované „toxické látky“. Hasiči uzavreli oblasť v okruhu 400 metrov, na úsvite uzavretú oblasť rozšírili.

Srbský minister obrany Nebojša Stefanović oznámil, že na palube bolo 11,5 tony srbskej munície vyvážanej do Bangladéš. Podľa neho išlo o osvetľujúce mínometné strely a výcvikové míny súkromnej srbskej spoločnosti Valir, ktoré kupovalo bangladéšske ministerstvo obrany.

Potvrdil, že majiteľom lietadla je ukrajinská spoločnosť. Dodal, že tovar na palube patril srbskej súkromnej spoločnosti. Let mal všetky riadne povolenia v súlade s medzinárodnými predpismi, dodal.

Lietadlo sa zrútilo zhruba dva kilometre od obce Palaiochori. Uviedol to starosta neďalekého mesta Pangaio. Úrady nariadili obyvateľom danej oblasti, aby neotvárali okná a nezapínali klimatizáciu.

Na miesto nešťastia vyrazilo množstvo záchranárov, hasičov a policajtov, ale pre znečistené ovzdušie sa museli vrátiť. Pokyny na okamžitý ústup dali úrady aj novinárom a miestnym.

V priebehu nedele (17. 7.) sa uskutoční prieskum vraku pomocou dronu. Rozsah toxického nebezpečenstva určia špecialisti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet