Na hlavný obsah

V Iraku vtrhli do parlamentu demonštranti

Chcú zabrániť vytvoreniu novej vlády.

V Iraku vtrhli do parlamentu demonštranti
Stovky irackých demonštrantov vtrhli v do sídla parlamentu v prísne stráženej štvrti v hlavnom meste Bagdadu už v stredu. Foto: TASR/AP

Stovky priaznivcov šiitského duchovného Muktadá Sadra v sobotu (30. 7.) vtrhli do irackého parlamentu v Bagdade. Tento týždeň sa tak stalo už druhýkrát.

Demonštranti, ktorých sa snažila zastaviť polícia, agentúre AP povedali, že protest usporiadali, aby zabránili zasadnutiu parlamentu. Sadr svojich priaznivcov vyzval, aby vyšli do ulíc a zabránili vytvoreniu novej vlády vedenej silami naklonenými Iránu.

Demonštráciu sa pri sídle parlamentu snažila rozohnať polícia. Pri zásahu sa zranilo niekoľko desiatok demonštrantov, uviedla agentúra AFP. Približne 20 zranených je aj medzi policajtmi.

„Prišli sme, aby sme odstránili skorumpovanú politickú triedu a zabránili jej zvolať zasadnutie parlamentu,“ povedal jeden z demonštrantov. Parlament sa mal v sobotu stretnúť a pravdepodobne by rokoval o vzniku novej vlády. Demonštranti obsadili iracký parlament aj v stredu (27. 7.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet