Na hlavný obsah

V letných školách sa počas prázdnin bude vzdelávať vyše 5 200 žiakov

Letnú školu bude tento rok organizovať celkovo 214 škôl v 556 cykloch.

V letných školách sa počas prázdnin bude vzdelávať vyše 5 200 žiakov
Ilustračná snímka - výučba na škole. Foto: RTVS

Vyrovnanie rozdielov vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov, pomoc školákom zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj podpora integrácie žiakov z Ukrajiny do komunity svojich rovesníkov.

To je hlavným cieľom letných škôl, ktoré sa začínajú v pondelok. Letnú školu bude tento rok organizovať celkovo 214 škôl v 556 cykloch, pričom každý cyklus trvá dva týždne.

Počas leta sa tak na celom Slovensku bude činnostiam v letných školách venovať 5 260 žiakov. Svoju činnosť niektoré letné školy začínajú v pondelok. Realizovať letnú výučbu môžu počas celých letných prázdnin do 26. augusta.

Organizovať ich môžu základné školy vrátane špeciálnych, ako aj špeciálne výchovné zariadenia a spojené školy s organizačnou zložkou základnej školy.

Školy podporia sumou vo výške 1 104 200 eur. Finančné prostriedky boli poskytnuté zo zdrojov UNICEF a ministerstva školstva. Pre zvýšený záujem škôl ich rezort vyčlenil nad rámec výzvy.

„Som veľmi rád, že projekt letných škôl sa ujal a tento nápad je takto pozitívne vnímaný. Dúfam, že letné školy budú pokračovať aj naďalej a stanú sa pevným doplnkom nášho vzdelávacieho systému,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Najväčší záujem je v Prešovskom kraji

Ako ďalej dodal, obzvlášť ho teší, že letné školy využívajú aj tie školy, ktoré učia žiakov zo znevýhodneného prostredia. Najväčší záujem o letné školy prejavili v Prešovskom kraji.

Ministerstvo školstva tam podporí 45 škôl. Naopak, najmenší záujem je v Bratislavskom kraji, o vzdelávanie počas leta prejavilo záujem desať škôl.

Počas tretieho roka konania sa letných škôl sa do nich môžu zapojiť aj deti z Ukrajiny. A to nielen deti, ktoré danú školu navštevujú alebo budú navštevovať, ale aj tie, ktoré žijú v okolí školy, no vzdelávajú sa online na Ukrajine a o letnú školu prejavia záujem.

Momentálne je do letných škôl nahlásených 310 detí z Ukrajiny, ale škola môže v prípade voľných miest a záujmu rodiča prijať aj ďalšie ukrajinské deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko