Na hlavný obsah

Po streľbe v Kodani zostalo niekoľko mŕtvych, polícia nevylúčila terorizmus

Podozrivého zo streľby polícia zadržala.

Po streľbe v Kodani zostalo niekoľko mŕtvych, polícia nevylúčila terorizmus
Na snímke policajti pred nákupným centrom v Kodani, v ktorom sa strieľalo. Foto: twitter

Po streľbe v kodanskom nákupnom centre Fields zostalo v nedeľu (3. 7.) na mieste viac mŕtvych a tiež niekoľko zranených. Polícia z činu podozrieva 22-ročného muža dánskej národnosti, ktorého krátko po čine zadržala.

Šéf kodanskej polície Sören Thomassen na tlačovej konferencii nevylúčil, že išlo o teroristický čin.

Presný počet mŕtvych ani zranených polícia neuviedla. Okolnosti činu ďalej vyšetruje, zatiaľ ale nemá informácie o tom, že by sa na streľbe podieľal ešte niekto ďalší.

„Zatiaľ s určitosťou nevieme, koľko je zranených alebo mŕtvych, ale je to veľmi vážne,“ povedala starostka Kodane Sophie Andersenová. Nákupné centrum Fields patrí k najväčším v Škandinávii, uviedla agentúra AP.

Informácie o streľbe v nákupnom stredisku Fields vo štvrti Amager, zhruba medzi centrom mesta a letiskom, policajti dostali okolo 17.30 h SELČ.

Na miesto sa vydalo veľké množstvo ťažko ozbrojených policajtov. Pred obchodným domom parkovalo niekoľko hasičských vozňov, nasadená bola aj helikoptéra.

Hlavná kodanská nemocnica Rigshospitalet prijala na ošetrenie „malú skupinu pacientov“, povedal jej hovorca agentúre Reuters. Povolala ďalší personál, vrátane chirurgov a sestier, dodal.

Ľudia plakali a schovávali sa

Snímky z miesta zachytávajú ľudí, ako vybiehajú z nákupného centra. Dánska televízia TV2 zverejnila fotografiu muža na nosidlách. Svedkovia uviedli, že ľudia plakali a schovávali sa v okolitých obchodoch.

Laurits Hermansen dánskej televízii DR povedal, že bol s rodinou v obchode s oblečením v nákupnom centre, keď počul „tri, štyri rany. Naozaj hlasné rany. Znelo to, akoby sa strieľalo hneď vedľa obchodu.“

V neďalekej Royal Arene sa mal v nedeľu (3. 7.) od 20.00 h konať koncert bývalého člena kapely One Direction Harryho Stylesa. „Môj tím a ja sa modlíme za každého, kto bol na mieste streľby v nákupnom centre v Kodani. Som šokovaný. S láskou, H,“ napísal Styles na snapchatu.

Krátko po streľbe dánsky kráľovský palác oznámil, že zrušili recepciu s korunným princom Frederikom spojenú s cyklistickým závodom Tour de France, ktorého prvé tri etapy sa tento rok išli v Dánsku.

Rovnako ako terorizmus vyšetruje polícia v nórskej metropole Oslo čin, ktorý sa tam stal pred týždňom pri gay bare. Podozrivého zo streľby, ktorý pravdepodobne konal bez komplicov, polícia zadržala neďaleko miesta činu a obvinila ho z vraždy.

Čin, pri ktorom zomreli dvaja ľudia a ďalších 20 zranili, polícia vyšetruje ako extrémny islamistický terorizmus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet