Na hlavný obsah

V obľúbenom chorvátskom dovolenkovom rezorte vyzvali na šetrenie s pitnou vodou

Dôvodom je pretrvávajúce sucho.

V obľúbenom chorvátskom dovolenkovom rezorte vyzvali na šetrenie s pitnou vodou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V chorvátskej Istrii v pondelok (18. 7.) začali platiť obmedzenia v súvislosti so spotrebou vody. Úrady na turisticky obľúbenom polostrove tak rozhodli pre pretrvávajúce suchu. Šetriť vodou by mali aj návštevníci zo zahraničia, informovala agentúra HINA.

Reštrikcie sa týkajú predovšetkým pitnej vody, ktorou sa od pondelka nesmú umývať autá, kropiť ulice či zelené plochy, ani sprchovať na plážach a kúpaliskách. Výnimku majú tržnice a rybie trhy. Znižovať spotrebu zatiaľ nemusia ani poľnohospodári.

„Apelujem na všetkých, aby šetrili pitnou vodou, aby sme v nadchádzajúcom období nemuseli prijať ešte reštriktívnejšie opatrenia,“ uviedol istrijský župan Boris Miletič. Vyzval zároveň občanov a turistov, aby využívali pitné vody čo najúspornejšie.

O opatreniach rozhodol Miletič v piatok (15. 7.) po porade so starostami a riaditeľmi vodohospodárskych spoločností. Dôvodom je zlá hydrologická situácia na území celej Istrie a tiež predpoveď, ktorá v nasledujúcom mesiaci nesľubuje žiadne významné zrážky.

Porušenie vyhlášky o úspore vody môže mať za následok vypnutie mestského zásobovania vodou.

Vlna extrémnych horúčav a sucha zasiahla v týchto týždňoch prakticky celú južnú Európu – Španielsko, Portugalsko, Francúzsko či Grécko. Na mnohých miestach sa hasiči stretávajú s požiarmi.

Rezort diplomacie vystríha pred požiarmi

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke upozorňuje občanov na možnosť vzniku požiarov v Chorvátsku.

„Počas letných horúcich dní je zvýšená možnosť požiarov, predovšetkým v prímorských oblastiach. V prípade požiaru odporúčame riadiť sa pokynmi chorvátskej polície a hasičov,“ píše minsiterstvo.

Tri veľké požiare vznikli minulý týždeň v chorvátskej Dalmácii – dva v oblasti Šibenika a jeden v oblasti Zadaru. Podľa vedúceho odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijela Miletu oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet