Na hlavný obsah

V Portugalsku a Španielsku zomrelo v súvislosti s horúčavami 300 ľudí

Na juhu Európy hasiči stále bojujú s rozsiahlymi požiarmi.

V Portugalsku a Španielsku zomrelo v súvislosti s horúčavami 300 ľudí
Na fotografii hasí miestny obyvateľ lesný požiar v Portugalsku. Foto: TASR/AP

V Portugalsku a Španielsku v súvislosti s vlnou horúčav, ktorej čelí Pyrenejský polostrov od nedele (10. 7.), zomrelo najmenej 300 ľudí. Uviedla to v piatok (15. 7.) agentúra EFE s odvolaním sa na zdravotnícke úrady oboch krajín.

Na juhu Európy hasiči stále bojujú s rozsiahlymi požiarmi. V Portugalsku tento týždeň zhorela podobne veľká plocha porastu ako za celý minulý rok. Miernejšie teploty panujú v Grécku, kde ale k šíreniu požiarov prispieva silný vietor.

Portugalské ministerstvo zdravotníctva v piatok uviedlo, že v období od 7. do 13. júla zaznamenalo v súvislosti s vlnou vysokých teplôt 238 úmrtí nad dlhodobým priemerom.

Zdravotnícke úrady v Španielsku sa domnievajú, že teplo prispelo od nedele (10. 7.) do utorka (12. 7.) k úmrtiu 84 ľudí. Medzi zraniteľnými skupinami sú podľa úradov seniori či ľudia so zdravotnými problémami.

Podľa portugalského úradu pre ochranu prírody (ICNF) lesné požiare v krajine zničili za len za týždeň vyše 25 000 hektárov (čo zodpovedá zhruba polovici územia Prahy). Od začiatku roka tak v Portugalsku oheň už celkovo poškodil 38 600 hektárov. To je najviac od roku 2017.

Za celý minulý rok pritom lesné požiare spálili 28 415 hektárov porastu, uviedla DPA. Podľa nej za posledných desať rokov zničil oheň v Portugalsku za šesť a pol mesiaca v priemere okolo 20 000 hektárov. Tragické boli najmä lesné požiare v roku 2017. Vtedy pri nich v lete v Portugalsku zomrela stovka ľudí.

V krajine s požiarmi v piatok bojovalo vyše 2 000 hasičov, k večeru sa situácia zlepšila. Podľa vyhlásenia úradov bolo k 18. hodine aktívnych 14 ohnísk. Zasahovalo tam 850 požiarnikov.

Pri zásahu sa zrútilo požiarne lietadlo

V piatok večer sa pri zásahu proti požiaru v oblasti Guarda na severovýchode krajiny zrútilo jedno požiarne lietadlo. Jeho pilot zomrel. „Teraz nedokážeme poskytnúť ďalšie podrobnosti o tom, čo sa stalo,“ uviedol šéf civilnej ochrany André Fernandes.

Niekoľko hasičov skončilo tento týždeň pre požiare v Portugalsku v nemocnici. Jedného z nich, v centre Lisabonu, navštívil aj prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Novinárom potom povedal, že súhlasí s tým, že by sa mali zlepšiť pracovné podmienky hasičov i zamestnancov lesov.

Prezident tiež odpovedal na otázku, prečo nenavštívil postihnuté oblasti. Uviedol, že to urobil pred niekoľkými rokmi a že to spôsobilo „viac škody ako úžitku“. Dôvodom bolo, že jeho prítomnosť so sprievodom len zdržiavala hasičov od práce.

Terajšia vlna horúčav v Portugalsku je výnimočná. Už v stredu (13. 7.) prekonala miestne rekordy v 13 staniciach. Najvyššiu teplotu (46,3 stupňa) v ten deň namerali v meste Lousa v centrálnej časti krajiny.

Vo štvrtok (14. 7.) zaznamenali v obci Pinhao na severe krajiny 47 stupňov. To je podľa miestnych médií najvyššia teplota v histórii pre júl v kontinentálnom Portugalsku. Doterajší portugalský rekord je z augusta 2003, kedy v obci Amareleja na juhovýchode krajiny namerali 47,3 stupňa.

V Španielsku hasiči zasahovali aj pri národnom parku

Vysoké teploty panujú aj v Španielsku, kde v piatok požiare poničili ďalšie tisíce hektárov porastu. Hasiči zasahovali na západe krajiny pri národnom parku Monfragüe. Tam požiar od štvrtka zničil 1 000 hektárov lesov, polí a lúk. Dostal sa tiež na chránené územia.

Podľa meteorológov sa v severnej časti Španielska udržia veľmi vysoké teploty aj cez víkend. Vo zvyšku krajiny teploty klesnú, ale nie na dlho. Od stredy (20. 7.) sa opätovne očakáva ich vzostup, uviedla agentúra EuropaPress.

Na severe Talianska, ktoré trpí veľkým suchom, sa v piatok teploty vyšplhali na 40 stupňov. Vysoké teploty majú v Taliansku panovať aj cez víkend. Rozsiahly požiar borovicového hája v piatok zasiahol známe letovisko Bibione. Tam niekoľko turistov utieklo pred ohňom skokom do mora, napísal denník La Repubblica.

S lesnými požiarmi bojujú aj na Sicílii, Sardínii či v Toskánsku. V juhotalianskej Apulii vo štvrtok evakuovali turistov z hradu Castel del Monte pri meste Andria po tom, čo sa neďaleko rozšíril lesný požiar.

Miernejšie teploty panujú v Grécku, kde ale k šíreniu požiarov prispieva silný vietor. Rozsiahly požiar vypukol na Kréte. Tam evakuovali obyvateľov niekoľkých obcí, aj južne od Atén.

Lesné požiare v krajine sa tento rok začali skôr ako zvyčajne. Škody sú však zatiaľ menšie ako v minulom roku. Vtedy požiare zničili 100 000 hektárov územia, čo bolo najviac za 15 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet