Na hlavný obsah

V prípade nevydarenej renovácie pražského orloja pochybili všetci

Mesto zvažuje, že dá namaľovať nové kalendárium.

Podľa inšpektorov z českého ministerstva kultúry sa autor kópie kalendária na pražskom orloji odchýlil od originálu a mesto s pamiatkarmi nevykonali dostatočnú kontrolu.

Vážna škoda nevznikla. Originál od Jozefa Mánesa je uložený v depozitári hlavného mesta. To teraz zvažuje, že dá namaľovať nové kalendárium.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Milan Patka je 49 rokov členom Klubu za starú Prahu. Pri prechádzke pod orlojom pred pol rokom si všimol že rekonštruované kalendárium v mnohých detailoch nesedí. Autor kópie cenného Mánesovho diela skrátil postavám sukne, zmenil tváre, pohlavie, zamenil i pozadie.

„Prvé, čo mi udrelo do očí, je dievča vpravo hore. Nie je pri rozkvitnutom kríku, ale je pri prehnitej čiernej kôpke sena. Mánes je maliarska osobnosť. Jeho kalendárium je ikonou českého maliarstva. Keď si z neho kopista, s prepáčením, trošku spraví žart a zmení 10 tvárí, mne to je ľúto a uráža ma to,“ hovorí o situácii člen Klubu za starú Prahu Patka.

Zmenené detaily Mánesovho kalendária si bežný návštevník nevšimne. Podnetom Patku sa však musela zaoberať pamiatková inšpekcia ministerstva kultúry (MK).

„Pamiatková inšpekcia MK konštatovala, že v tomto prípade pochybili úplne všetci, ako vlastník pamiatky, tak kopista, taktiež odborné orgány. Teraz je na vlastníkovi pamiatky ,aby určil akou cestou sa vydá“ vyjadrila sa hovorkyňa MK ČR Jana Maliková.

„Skúsime najskôr reklamačné konanie, až následne by sme riešili, ako postupovať ďalej,“ povedal hovorca Magistrátu hl. mesta Prahy.

S reklamáciou Praha uspieť nemusí. Po 4 rokoch je prípad premlčaný. Za rekonštrukciu celého orloja zaplatila Praha 61 milónov korún.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet