Na hlavný obsah

V Rajeckej doline vysychá rieka Rajčanka

Rybári a hasiči sa z nej snažili vyloviť všetko živé.

V Rajeckej doline vysychá rieka Rajčanka
Uhynutý rak riečny vo vyschnutom koryte rieky Rajčanky v Rajeckej doline. Foto: TASR

Rieka Rajčanka v Rajeckej doline vysychá. V Rajeckej Lesnej je už koryto na asi dvojkilometrovom úseku úplne suché. Rybári a hasiči zachraňovali, čo v nej zostalo ešte nažive.

Obce svojich obyvateľov vyzývajú, aby šetrili vodou, nepolievali trávniky a nenapúšťali bazény.

Vplyvom dlhotrvajúceho sucha už vyschol tok Bodva v Moldave nad Bodvou a Tovársky potok v Tuchyni. Postupne vysychajú aj ďalšie rieky.

Téme sa v Rádižornále Rádia Regina venovala redaktorka RTVS Dagmar Uradníková.

Splavovanie rieky je už minulosťou

Starosta Rajeckej Lesnej Miloš Mikula zostal pri pohľade na suché dno Rajčanky v šoku.
„To som naozaj v živote ešte nevidel, voda žiadna,“ poznamenal. Keďže v obecnom potoku Lesňanka ešte voda je, narýchlo tu vybudovali hrádzky na zadržiavanie vody pre prípad požiaru. Ešte predtým z Rajčanky vylovili všetko živé.

„Išli sme po vyschnutom koryte rieky a zbierali sme, čo prežilo – raky, pstruhy a iné živočíchy,“ opísal dobrovoľný hasič z Rajeckej Lesnej Patrik Miko.

Starosta susednej obce Fačkov Miroslav Čerňanec už len s nostalgiou spomína, ako sa v minulosti splavovala Rajčanka na kajakoch. „Ešte v niektorých miestach, kde je hlbina, tak sa nájde nejaké to malé jazierko, ale je to vo veľmi zlom stave.“

Vyschnuté koryto rieky Rajčanky v Rajeckej doline
Vyschnuté koryto rieky Rajčanky v Rajeckej doline. Foto: TASRFoto: TASR

Prognóza, že sa po malom krátkom daždi rieka znova oživí, je podľa profesora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, fakulty krajinného inžinierstva Ľuboša Juríka veľmi mylná predstava. „Potrebujeme najskôr nasýtiť krajinu, aby sa voda dostala do povrchového odtoku, až potom sa môže dostať do riek,“ vysvetlil.

Rieka Rajčanka vyviera v Čičmanoch, preteká celou Rajeckou dolinou a v Žiline sa vlieva do Váhu. Obce vďaka verejnému vodovodu pitnú vodu majú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál