Na hlavný obsah

V Rusku vyhlásili režim mimoriadnej situácie pre pokračujúce požiare na Sibíri

Požiare v týchto regiónoch vypukli už koncom mája.

V Rusku vyhlásili režim mimoriadnej situácie pre pokračujúce požiare na Sibíri
Požiar na ruskej Sibíri. Foto: TASR/AP

Pre lesné požiare vyhlásili v Jakutskej republike a Chabarovskom kraji v Rusku režim mimoriadnej situácie federálnej úrovne, informovalo v stredu (20. 7.) na svojom webe Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ruská Federálna agentúra pre lesné hospodárstvo (Rosleschoz) vysvetlila, že tento mimoriadny režim vyhlásili v záujme zvýšenia efektivity pri hasení lesných požiarov. Tie v týchto regiónoch vypukli koncom mája.

Vyhlásenie mimoriadnej situácie na federálnej úrovni znamená, že na hasenie požiarov sa môžu použiť zložky podriadené federálnej vláde.

Na regionálnej úrovni vyhlásili v Jakutsku režim mimoriadnej situácie už v júni, na území Chabarovského kraja začiatkom júla. V súčasnosti je na ich územiach požiarmi zachvátených 603 400 hektárov územia. Je to trikrát menej než vlani v rovnakom období.

Požiare v máji vypukli na Sibíri a v oblastiach ležiacich na ázijskej strane pohoria Ural. O život vtedy prišlo najmenej osem ľudí a ďalšie desiatky utrepli zranenia, napríklad popáleniny. V postihnutých regiónoch zhorelo asi 800 domov a chát, ako aj školy či škôlky.

Miestne úrady tvrdili, že situácia je pod kontrolou. Ako príčinu požiarov uviedli skraty v rozvodoch elektriny a nepriaznivé meteorologické podmienky, najmä silný vietor.

Miestni obyvatelia však tvrdia, že k požiarom v tejto oblasti dochádza v dôsledku ohnísk tlejúcich v tajge, odkiaľ sa oheň pod vplyvom silného vetra šíri do zastavaných oblastí. Poukazujú aj na nedostatočné protipožiarne opatrenia a nedostatok hasičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet