Na hlavný obsah

V súvislosti s útokom na americký Kapitol odsúdili muža obvineného z napadnutia policajtov

Bol mu vymeraný trest 63 mesiacov.

V súvislosti s útokom na americký Kapitol odsúdili muža obvineného z napadnutia policajtov
Ilustračná snímka-útok na Kapitol. Foto: ČTK

Na 63 mesiacov do väzenia poslal súd v Spojených štátoch muža kvôli tomu, že pri vlaňajšom útoku na Kapitol napadol policajtov. Agentúra Reuters uvádza, že ide o jeden z najtvrdších trestov, ktorý súd udelil v súvislosti s násilnosťami útoku na Kapitol (6. 1. 2021). Rovnaký dostal už vlani v decembri istý muž z Floridy.

Mark Ponder, ktorý žije v okolí Washingtonu, musí tiež zaplatiť 2 000 dolárov (1 970 eur) za súdne poplatky a keď si päť rokov a tri mesiace za mrežami odpyká, bude ďalšie tri roky pod dohľadom. Vyjadrenie uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti

„Zastavenie krádeže“

Ponder počas niekoľkých potýčok pri sídle amerického Kongresu napadol celkovo troch policajtov. Dav priaznivcov bývalého prezidenta Donalda Trumpa vtedy prenikol cez rad policajtov strážiacich Kapitol.

Násilnosti, počas ktorých Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy, si vyžiadali niekoľko ľudských životov, viac ako 140 policajtov utrpelo zranenia. Oneskorila sa kvôli nim spoločná schôdza Kongresu, na ktorej zákonodarcovia neskôr potvrdili víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách z novembra 2020. Trump do dneška tvrdí, že víťazom bol on a že voľby boli sfalšované. Na deň útoku do Washingtonu zvolal svojich prívržencov, aby „krádež zastavili“.

Pondera zatkli vlani v marci. Podľa sudkyne Tanyi Chutkanovej, ktorá v jeho prípade rozhodovala, bol Ponder súčasťou skupiny, ktorá „sa rozhodla, že keď nedostala čo chcela, vezme si to násilím“.

Rovnako dlhý trest ako Ponderovi súd vlani v decembri udelil Robertovi Palmerovi z Floridy. V súvislosti s výtržnosťami zo 6. januára 2021 bolo celkovo obvinených vyše 850 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet