Na hlavný obsah

V súvislosti s vlnou horúčav v Európe stúpa znečistenie ozónom

Okrem toho zhoršuje aj rozsah a intenzitu požiarov.

V súvislosti s vlnou horúčav v Európe stúpa znečistenie ozónom
Na ilustračnej snímke teplomer. Foto: TASR

Vedci z európskej agentúry pre monitorovanie atmosféry Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) v utorok (19 .7.) varovali pred nezdravou úrovňou znečistenia prízemným ozónom v južnej Európe, ktorá by čoskoro mohla zasiahnuť aj severozápad kontinentu.

Okrem zvýšeného znečistenia ozónom podľa nich vlna horúčav v Európe zhoršuje aj rozsah a intenzitu požiarov, ktoré teraz sužujú Francúzsko, Portugalsko a Španielsko.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stanovila limit pre osemhodinovú expozíciu prízemnému ozónu na 100 mikrogramov na meter kubický. V niektorých miestach na juhu Európy, najmä na Pyrenejskom polostrove a juhu Talianska, tieto hodnoty presiahli 200 mikrogramov na meter kubický.

Juhovýchodné Anglicko, severné Francúzsko a krajiny Beneluxu v súčasnosti zaznamenávajú denné koncentrácie vyššie ako 120 mikrogramov. Vrchol by mali dosiahnuť medzi 18. a 20. júlom, potom klesnú.

„Potenciálne dopady veľmi vysokého znečistenia ozónom na ľudské zdravie môžu byť značné. A to z hľadiska respiračných, ako aj srdcovo-cievnych ochorení,“ uviedol Mark Parrington z CAMS.

„Vyššie hodnoty môžu viesť k príznakom, ako sú bolesti v krku, kašeľ, bolesti hlavy a zvýšené riziko astmatických záchvatov,“ dodal.

Znečistenie ozónom spôsobuje úmrtia navyše

Parrington tiež upozornil na odhady organizácie Clean Air Alliance, podľa ktorej znečistenie ozónom spôsobuje zhruba jeden milión úmrtí ročne navyše. Preto je podľa neho dôležité sledovať tieto hodnoty.

Znečistenie ozónom nie je jediným problémom v súvislosti s vysokými teplotami. Horúčavy podľa CAMS tiež zhoršujú rozsah a intenzitu lesných požiarov.

Vlna horúčav už týždeň sužuje veľkú časť Európy. Sprevádzali ho rozsiahle požiare v Portugalsku, Španielsku a Francúzsku.

V Británii namerali 40,2 stupňa Celzia

V Británii sa dnes prvýkrát od začiatku meraní teploty vyšplhali nad 40 stupňov Celzia, pričom meteorológovia na londýnskom letisku Heathrow namerali 40,2 stupňa.

Suché podmienky a extrémne horúčavy zvyšujú riziko požiarov a predpovede nebezpečenstva požiarov európskeho modelu ECMWF varujú, že veľká časť západnej Európy je v „extrémnom nebezpečenstve požiarov“. Niektoré oblasti dokonca vo „veľmi extrémnom nebezpečenstve požiarov“.

Generálny tajomník Svetovej meteorologickej organizácie Petteri Taalas dúfa, že súčasné extrémne počasie bude pre vlády a voličov „výzvou“, aby urobili viac v boji proti zmene klímy.

Predstavitelia WMO očakávajú, že v dôsledku súčasnej vlny horúčav zomrie viac starších ľudí a pacientov s rôznymi zdravotnými komplikáciami. Zdravotnícke systémy v jednotlivých krajinách sa budú musieť vyrovnať so zvýšeným počtom pacientov.

Šéf WMO Taalas varoval, že „negatívny trend“ zhoršovania vĺn horúčav bude pravdepodobne pokračovať celé desaťročia, minimálne do roku 2060.

Dodal, že takýto vývoj nezávisí od toho, či sa ľuďom podarí zmierniť zmenu klímy. Povedal tiež, že ľudia „dopujú atmosféru“ vypúšťaním stále väčšieho množstva skleníkových plynov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet