Na hlavný obsah

V Tatrách horelo. Hasiči apelujú na návštevníkov lesov, aby sa správali zodpovedne

Riziko požiarov je mimoriadne vysoké.

Hasiči apelujú na návštevníkov lesov, aby sa správali zodpovedne pri pohybe v prírode. Oheň spôsobil škody už aj v Tatranskom národnom parku (TANAP). Požiar sa šíril nad Tatranskou Poliankou len 300 metrov od asfaltovej cesty, ktorá vedie na Sliezsky dom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jedenásť profesionálov a osem dobrovoľníkov z Gerlachova zasahovalo pri požiari vo Vysokých Tatrách. Hasiči museli naťahať stovky metrov hadíc, aby sa dostali do ťažko prístupného terénu.

„Dostávalo sa nám to do korún, fúkal mierny vietor. Plocha požiaru dosiahla 0,1 hektára. A podarilo sa nám to zachytiť,“ hovorí jeden z hasičov Ján Marušin.

Momentálne platí mimoriadne vysoké riziko vzniku požiarov. Vstup do lesov a pohyb mimo vyznačených turistických trás je zakázaný.

„Čo sa týka lesných požiarov momentálne máme obavy všade, ale čo sa týka Tatier tak sú to zvlášť veľké obavy,“ priznáva Ondrej Šproch, riaditeľ OR HaZZ v Poprade.

„V tomto prípade je momentálne ťažko hovoriť o príčine, ale určite to nie je náhoda. Určite to je práca s otvoreným ohňom alebo fajčenie. Pretože v tomto lese a v tejto lokalite sa nič iné ani konať nemohlo,“ dodal.

Rozsiahlejší požiar zaznamenali vo Vysokých Tatrách naposledy pred 4 rokmi. Dodnes sa z toho les v oblasti Kežmarských Žľabov ťažko spamätáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko