Na hlavný obsah

V USA opäť vypukli protesty po zastrelení černocha, na tele mal 60 strelných rán

Polícia ho chcela zastaviť pre dopravný priestupok.

Polícia v meste Akron v americkom štáte Ohio v nedeľu (4. 7.) zverejnila videá, ktoré ukazujú zábery zo snahy ôsmich policajtov zatknúť mladého černocha. Toho sa polícia minulý týždeň snažila zastaviť pre dopravný priestupok a nakoniec ho zastrelila. V jeho tele sa našlo 60 strelných rán.

Prípad vyvolal demonštrácie proti policajnému násiliu. Starosta mesta Daniel Horrigan v nedeľu vyzval ku pokoju a zdôraznil, že vyšetrovanie sa ešte neskončilo.

Policajti sa 25-ročného Jaylanda Walkera snažili zastaviť v noci 27. júna. Muž ale policajtom ušiel a po niekoľkominútovej naháňačke vyskočil z auta a začal utekať.

Podľa záberov zverejnených v nedeľu políciou mal na hlave lyžiarsku kuklu. Policajti sa domnievali, že je ozbrojený a nebezpečný. V jeho aute neskôr našli zbraň, u neho sa ale podľa televízie NBC zbraň nenašla.

Polícia prehrala niekoľko videí na tlačovej konferencii. Na jednom z nich je podľa nej vidieť, že muž strieľa na policajtov z auta. Podľa agentúry AP je na záberoch počuť výstrel a vidieť záblesk.

Obhajca nerozumie prenasledovaniu

Právny zástupca Walkerovej rodiny Bobby DiCello novinárom povedal, že pre násilný zákrok nemala polícia žiadne odôvodnenie. Strážnici podľa neho strieľali aj vo chvíli, keď muž už ležal na zemi.

„Nechápem, ako sa z toho stalo prenasledovanie,“ povedal DiCello. Dodal, že netuší, prečo Walker pred políciou utekal. Uviedol tiež, že Walkerovi nedávno zomrela snúbenica.

Prokuratúra v Ohiu sľúbila, že záležitosť „plne, spravodlivo a odborne prešetrí“. Policajti, ktorí sa na streľbe podieľali, sú v rámci plateného voľna postavení mimo služby, čo je podľa agentúry AP štandardný postup.

V nedeľu popoludní sa v Akrone pred radnicou zhromaždilo niekoľko stoviek ľudí na demonštrácii, ktorú organizovala asociácia brániaca práva černošských obyvateľov NAACP.

Mnohí niesli transparenty s nápismi „Spravodlivosť pre Jaylanda“ alebo „Black Lives Matter“ (Na černošských životoch záleží) s odvolaním sa na hnutie, ktoré upozorňuje na prípady policajného násilia voči afroamerickému obyvateľstvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet