Na hlavný obsah

Vedci vynašli náplasť, ktorá dokáže snímať vnútornosti človeka

Vynález sa považuje za prelomový.

Vedci vynašli náplasť, ktorá dokáže snímať vnútornosti človeka
Snímka zo sonografu. Foto: TASR

Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) vynašli náplasť, ktorá dokáže snímať ultrazvukom vnútornosti človeka počas každodenných činností. Vynález označujú za revolúciu v lekárskom zobrazovaní.

Náplasť s veľkosťou poštovej známky vie zobraziť cievy, tráviaci systém a vnútorné orgány po dobu až 48 hodín, čo lekárom poskytuje podrobnejší obraz o zdravotnom stave pacienta ako bežné snímky. Informoval o tom denník The Guardian.

Profesor Süan-che Čao z MIT, ktorý viedol výskumný tím, uviedol, že náplasti by mohli „spôsobiť revolúciu“ v lekárskom zobrazovaní. Existujúce snímky sa podľa neho robia veľmi rýchlo, niekedy trvajú len niekoľko sekúnd, a zvyčajne sa musia vykonávať v nemocniciach.

Univerzálna domáca pomôcka

Vedec si predstavuje, že ľudia si budú kupovať škatuľky náplastí a s pomocou šikovných algoritmov v mobilných telefónoch ich budú používať na monitorovanie svojho srdca, pľúc a tráviaceho systému. Zistia tak včasné príznaky ochorenia aj infekcie, ale budú tiež môcť monitorovať svoje svaly počas rehabilitácie či fyzického tréningu.

Bioadhezívna ultrazvuková náplasť (alebo Baus) obsahuje sústavu malých senzorov, ktoré vysielajú ultrazvukové vlny cez pokožku do tela. Tieto vlny sa odrážajú od ciev, tkanív a vnútorných orgánov. V súčasnosti musia pripojiť náplasť k prístroju, ktorý odrazy premení na obraz. Výskumníci však vyvíjajú bezdrôtový variant, ktorý bude spolupracovať so softvérom v mobilnom telefóne.

Na bezdrôtovej verzii usilovne pracujeme,“ povedal Čao. „Vzhľadom na to, že už existujú bezdrôtové ultrazvuky na ručné použitie v mieste starostlivosti, dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť bezdrôtový variant v priebehu niekoľkých rokov,“ dodal vedec. Podrobnosti o vynáleze boli zverejnené v časopise Science.

Zmenu by mohli priniesť okamžite

Aj bez bezdrôtovej verzie by podľa vedcov mohli náplasti priniesť okamžitú zmenu v nemocniciach. Monitorovali by vnútornosti pacientov, zatiaľ čo ležia v posteli, podobne ako sa na monitorovanie srdcovej činnosti používajú nálepkovacie elektródy.

Ultrazvukové vyšetrenia sú veľmi rozšírené. Táto technika má však značné obmedzenia, pretože vyžaduje vysokokvalifikovaných sonografov, ktorí sondy umiestňujú a orientujú na telo pacientov, aby získali kvalitné snímky. Z tohto dôvodu je väčšina ultrazvukových vyšetrení krátka a vykonáva sa na pacientoch, ktorí musia pri pohotovení snímok zostať v pokoji.

Bezdrôtové náplasti by mohli niektoré z týchto problémov obísť, pretože ich možno upevniť na mieste a nechať ich snímať počas niekoľkých hodín, alebo dokonca dní, tvrdia výskumníci. Okrem skenovania orgánov na včasné príznaky ochorenia by tiež mohli monitorovať funkciu močového mechúra, nádory a vývoj plodu v maternici.

Biomedicínska inžinierka Nan-šu Lu z Texaskej univerzity v Austine uviedla, že náplasť predstavuje významný prielom v ultrazvukovom zobrazovaní. „Nositeľné a dostupné ultrazvukové senzory, ktoré nepotrebujú sonografistu, by otvorili mnoho budúcich možností. Bude možné zobrazovanie srdca pri záťažovom teste, domáce zobrazovanie pľúc pre včasnú detekciu zápalu a mnoho ďalších,“ dodala vedkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet