Na hlavný obsah

Veľkú cenu Rakúska ovládol Leclerc pred Verstappenom

Záver pretekov zdramatizovala Sainzova porucha.

Veľkú cenu Rakúska ovládol Leclerc pred Verstappenom
Na snímke víťazný monopost Ferrari pretekára F1 Charlesa Leclerca na VC Rakúska. Foto: SITA/AP

Monacký pretekár F1 Charles Leclerc z tímu Ferrari vyhral v nedeľu (10. 7.) Veľkú cenu Rakúska. Na druhom mieste skončil úradujúci majster sveta Max Verstappen na Red Bulle. Ten priebežne vedie aj celkové poradie.

Pódium doplnil Brit Lewis Hamilton, ktorý ťažil z poruchy motora Leclercovho tímového kolegu Carlosa Sainza. Monačan vybojoval svoje tretie prvenstvo v sezóne a piate v kariére.

Leclerc mal lepší reakčný čas už na štarte a na Verstappena sa po niekoľkých kolách výrazne dotiahol. Predbehol ho v štvrtej zákrute a úradujúci majster sveta reagoval zastávkou v boxoch.

„Undercut“ mu vyšiel a s prehľadom sa dostal naspäť do vedenia, keď naňho Leclerc strácal po svojej zastávke zhruba tri sekundy. Prítlak na predných kolesách RB18 však nebol ideálny a Monačan ho predstihol aj druhýkrát. V 49. kole musel ísť k svojim mechanikom druhýkrát, no pred Verstappena sa dostal aj do tretice.

Záver pretekov zdramatizovala Sainzova porucha – jeho motor vypovedal službu na výjazde z tretej zákruty a o chvíľu monopost zachvátili plamene. Niektorí jazdci, vrátane oboch favoritov na výhru, využili následný virtuálny safety car na tretiu zastávku v boxoch.

Boj o prvenstvo tak mohol pokračovať, no jazdec Red Bullu sa nedokázal dotiahnuť bližšie ako na rozdiel dvoch sekúnd napriek Leclercovmu problému s plynovým pedálom.

Hamilton štartoval až z ôsmej priečky, no vyťažil z problémov svojich súperov. Sergia Pereza vyradil z pretekov George Russell, keď ho poslal v prvom kole do štrku, za čo dostal päťsekundový trest.

Pilot Mercedesu tak na ceste za pódiom musel predbehnúť len Kevina Magnussena z Haasu a Estebana Ocona z Alpine. Na svoj bodový debut nadviazal Dánov kolega Mick Schumacher, ktorý prišiel do cieľa šiesty a zaknihoval najlepší výkon v kariére.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport