Na hlavný obsah

Viaceré nemocnice prijali pre horúčavy opatrenia

V niektorých nemocniciach chýba klimatizácia.

Opatrenia pre vysoké teploty prijali viaceré slovenské nemocnice, týkajú sa napríklad skrátenia pracovnej doby. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré zdravotnícke strediská poskytli.

Riaditeľka Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Veľký Krtíš Marcela Dekrétová v pondelok (25. 7.) uviedla, že minulý týždeň pre kolaps ošetrili sedem pacientov.

Dodala, že pracovnú dobu personálu nemocnice skracujú na základe riaditeľského voľna. „Dávam ho podľa počasia, počas horúčav boli každý deň a aj tento týždeň ich budem riešiť,“ povedala Dekrétová s tým, že ho udelí len v prípade dokončenej práce.

Informovala tiež, že v celej nemocnici nemajú klimatizáciu. Nachádza sa však napríklad v operačných miestnostiach, centrálnej sterilizácii i ďalších rizikových oddeleniach, na ktorých sa nesmú prehrievať prístroje. Návštevy hospitalizovaných pacientov sú aj naďalej v nemocnici obmedzené, zakázané úplne nie sú.

Dôraz na pitný režim

Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú patrí nemocnica vo Zvolene, potvrdila, že chod nemocnice je zabezpečený bez ohľadu na počasie. „V rámci starostlivosti o pacientov, predovšetkým tých, ktorí majú obmedzený pohyb, je zabezpečený dostatok pitnej vody pri lôžku,“ zdôraznila.

Doplnila, že k dispozícii sú džbány a fľaše aj s dohľadom nad pitným režimom. Zhrnula, že od štvrtka 21. júla do pondelka (25. 7.) mali na zvolenskom urgentnom príjme desať pacientov s dehydratáciou alebo kolapsom z tepla.

Opatrenia pre vysoké teploty prijala aj Fakultná nemocnica v Trnave. „Za posledný rok sme na viacerých klinikách a oddeleniach inštalovali nové klimatizácie, pričom v tomto trende budeme pokračovať,“ ozrejmil Matej Martovič, hovorca Fakultnej nemocnice v Trnave.

Pre pacientov mala nemocnica podľa neho zvýšiť tiež pitný režim. „V prípade vysokých teplôt skracujeme pracovnú dobu s tým, že sa nemôžu skrátiť ambulantné hodiny pre pacientov,“ dodal.

Prestávky na osprchovanie

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) i niektoré nemocnice zo siete Svet zdravia taktiež skrátili pracovnú dobu.

Počas mimoriadne teplých dní zabezpečujú v UNB pitný režim pre zamestnancov i pacientov, umožňujú tiež prestávky na osprchovanie či ovlaženie pokožky. Hovorkyňa nemocnice Eva Kliská podotkla, že v nemocniciach UNB sú aj žalúzie a rolety, ktoré bránia prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná. Na pracoviskách, ktoré nemajú klimatizáciu, zabezpečuje UNB zvýšenie pohybu vzduchu vetraním.

Opatrenia pred horúčavami prijali aj ďalšie nemocnice či záchranky, napríklad Národný ústav detských chorôb, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, nemocnice siete Svet zdravia či Záchranná zdravotná služba Bratislava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko