Na hlavný obsah

Vládny štvorlístok sa vzájomne obviňuje z porušovania koaličnej zmluvy

Dôvodom sú hlasovania za opozičné návrhy.

Vládny štvorlístok sa vzájomne obviňuje z porušovania koaličnej zmluvy
Na snímke poslanci NR SR v rokovacej sále počas rokovania. Foto: TASR

Spor Matovič – Sulík sa vyostril aj v parlamentných laviciach. Problémom koalície nie je podľa liberálov iba Igor Matovič (OĽANO), ale viacerí koaliční poslanci, ktorí hlasujú za návrhy opozičných kolegov.

SaS takéto hlasovania zrátala a najviac porušení prisúdila hnutiu Sme rodina, až 330. Hnutie tvrdí, že koaličnú zmluvu porušili za dva roky všetky strany a hneď na začiatku vládnutia práve liberáli pri protipandemických opatreniach.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Najviac s fašistami, hovorí SaS

Porušení koaličnej zmluvy bolo až 581, bilancuje Jana Bittó Cigániková z SaS. Tvrdí pritom, že je rozdiel, keď kolegovia porušujú zmluvu zámerne a pravidelne a keď ide o jedno či dve hlasovania, prípadne o omyl.

„Toto sú len faktické porušenia. Sú to len dokázateľné porušenia, keď sa pozriete na hlasovania, kedy hlasovali s opozíciou, čo je porušením koaličnej zmluvy. Bohužiaľ, na moje prekvapenie to bolo najviac pri fašistoch, aj pri OĽANO aj pri Sme rodina.“

A obe strany to podľa nej považujú už za normálne.

„Tam existuje nejaká tichá dohoda o tom, že Boris Kollár si môže robiť v koalícii, čo chce odmenou za to, že nerobí problémy Igorovi Matovičovi,“ povedala pre Rádiožurnál.

Peter Pčolinský zo Sme rodina reaguje, že oni nie sú tí, ktorí vypovedali koaličnú zmluvu a rozbíjajú už tretiu vládu. Štatistika liberálov pri porušovaní koaličnej zmluvy, v ktorej obsadili prvé miesto, je podľa neho nezmyselná.

„Keď si pozriete počet predložených návrhov stranou ĽSNS, tak určite ich nepredložila 205. To je absolútny nezmysel. Len hľadajú zámienku, ako zvaliť povalenie vlády na niekoho iného.“

Žiadne SaS, žiadne porušovanie zmlúv

„Je mi to až smiešne,“ reagoval György Gyimesi z OĽANO a rovnako ukazuje prstom na liberálov. Návrhy zákonov podľa neho predkladali bez schválenia koaličnou radou, a zmluvu tak porušovali práve oni.

„Je to mimoriadne trápne takto ukazovať na seba prstom. Oni už koaličnú zmluvu vypovedali, takže ich ani neviaže a my to takto berieme,“ dodal.

Ponúka aj riešenie, ktoré zabezpečí, že sa nič porušovať nebude. „Ak SaS nebude súčasťou žiadnej koalície, tak sa žiadne koaličné zmluvy ani porušovať nebudú, o tom som presvedčený.“

Kým Sme rodina tvrdí, že bude rešpektovať akýkoľvek záver sporu, strana Za ľudí chce urobiť maximum pre to, aby koalícia dovládla vo štvorici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál