Na hlavný obsah

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec James Caan známy z filmu Krstný otec

Hollywood dobyl v 70. a na začiatku 80. rokov.

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec James Caan známy z filmu Krstný otec
Na fotografii James Caan. Foto: ČTK/AP/Richard Shotwell

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec James Caan známy napríklad z filmov Krstný otec (1972) alebo Misery nechce zomrieť (1990). Informovala o tom vo štvrtok (7. 7.) agentúra Reuters.

„S veľkým smútkom informujeme o tom, že Jimmy odišiel večer 6. júla. Rodina si váži prejavy lásky a srdečných prejavov sústrasti a prosí, aby ste v tomto ťažkom čase rešpektovali jej súkromie,“ píše sa v tweete na Caanovom účte.

Caan dobyl Hollywood v 70. a na začiatku 80. rokov. Za rolu Sonnyho Corleoneho v snímke Krstný otec (1972) Francisa Forda Coppolu bol nominovaný na Oscara za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Istý čas sa neobjavoval na verejnosti

Potom s hraním náhle prestal, neobjavoval sa na verejnosti. Trpel depresiami a bojoval s drogovou závislosťou. Vrátil sa na konci 80. rokov a vydobyl si uznanie za výkony vo filme Misery nechce zomrieť (1990), Temné zákutia (2000) alebo Vianočný škriatok (2003).

Caan sa narodil v židovskej rodine v newyorskom Bronxe ako syn mäsiara. Najprv sa chcel stať futbalistom, ale potom ho začalo priťahovať herectvo, keď sa na univerzite stretol s Coppolou. Následne sa zapísal do hereckej školy.

Po menších úlohách si urobil meno výkonom vo filme Red Line 7000 (1965). O rok neskôr sa objavil po boku Johna Waynea vo westerne El Dorado. Pevnejšiu pozíciu v Hollywoode získal výkonom v Coppolovej snímke Ľudia dažďa (1969).

Do generácie amerických hereckých talentov sa definitívne zaradil v 70. rokoch, keď hral vo filme Gambler alebo komédii Freebie and the Bean. Caan je známy tiež odmietnutými ponukami – ku ktorým patrí možnosť hrať vo filme Prelet nad kukučím hniezdom (1975) alebo Kramerová verzus Kramer (1979).

Caan sa štyrikrát oženil a má päť detí. Syn Scott ho nasledoval v hereckej profesii. Mnoho ľudí z filmového sveta začalo posielať kondolencie, medzi nimi je aj Rob Reiner, ktorý režíroval film Misery nechce zomrieť. „Tá správa ma veľmi zarmútila. Rád som s ním pracoval,“ napísal na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet