Na hlavný obsah

Vo voľnej prírode žije o 40 % viac tigrov, než ochranári odhadovali

Na zoznam ohrozených druhov pribudla babôčka smradľavá.

Vo voľnej prírode žije o 40 % viac tigrov, než ochranári odhadovali
Ilustračná snímka. Foto: World Wildlife Fund

Mimo zajatia žije asi o 40 % viac tigrov, ako sa ochranári domnievali. Počet tigrov sa stabilizoval alebo dokonca zvýšil, uviedol vo štvrtok (21. 7.) Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN). Tieto mačkovité šelmy sú ale stále ohrozené. 

Na červený zoznam ohrozených druhov, ktorého aktualizovanú verziu IUCN vydal vo štvrtok, sa zaradila babôčka smradľavá. Tento motýľ každý rok v impozantných kŕdľoch preletí tisíce kilometrov cez polovicu amerického kontinentu.

Ochranári tigre žijúce v prírode naposledy sčítali v roku 2015. Nové vyhodnotenie ukázalo, že pruhovaných šeliem na svete žije medzi 3 726 až 5 578. Za zvýšením tigrej populácie o 40 % stojí podľa IUCN vylepšenie monitorovacích metód.

Panthera tigris, ktoré žijú v južnej, juhovýchodnej a východnej Ázii, však stále považujú za ohrozený druh. Najviac ich ohrozuje ľudská aktivita, ako pytliactvo či roztrieštenie prirodzeného prostredia v dôsledku poľnohospodárstva a výstavby ľudských obydlí.

Výrazne sa naopak znížil počet babôčok smradľavých, ktorých za posledné desaťročia v Severnej Amerike ubudlo o 22 až 77 percent. Motýle zabíja odlesňovanie a ťažba dreva, ale aj pesticídy a herbicídy, ktoré hubia bylinky rodu glejovka – potrava pre húsenice babôčok.

Babôčky sa sťahujú každý rok zo Spojených štátov a Kanady do Strednej Ameriky. Ich kŕdle sa usadzujú na stromoch v centrálnom Mexiku v oblasti, ktorú v roku 2008 zapísali do zoznamu prírodného svetového dedičstva UNESCO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet