Na hlavný obsah

Vodca Talibanu: Prečo sa svet mieša do našej práce?

Islamský právny systém šaría považuje za jediný správny pre štát.

Vodca Talibanu: Prečo sa svet mieša do našej práce?
Na ilustračnej snímke Afganec drží vlajku Talibanu v Kábule. Foto: TASR/AP

Najvyšší vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda vyzval v piatok (1. 7.) medzinárodné spoločenstvo, aby prestalo hovoriť jeho hnutiu, ako má viesť Afganistan. Trvá aj na tom, že islamský právny systém šaría je jediný správny model pre úspešný Islamský štát. Informuje o tom správa agentúry AFP.

„Prečo sa svet mieša do našich záležitostí? Hovoria – prečo neurobíte to, prečo neurobíte tamto? Prečo sa svet mieša do našej práce?“ spýtal sa Áchúndzáda v príhovore na zhromaždení afganských duchovných lídrov.

Najvyšší vodca Talibanu okrem toho počas piatkového zhromaždenia privítal, že vlani prevzali v Afganistane moc islamisti. „Na úspech afganského džihádu môžu byť hrdí nie len Afganci, ale aj moslimovia na celom svete,“ povedal.

Na verejnosti sa objavuje výnimočne

Šéf Talibanu sa zriedkavo objavuje na verejnosti a opúšťa mesto Kandahár, ktoré je rodiskom a duchovným centrom jeho hnutia. Okrem jednej fotografie, o ktorej nie je známe, kedy vznikla, a niekoľkých audionahrávok jeho príhovorov po ňom neexistuje takmer nijaká digitálna stopa.

Analytici však tvrdia, že Áchúndzáda, bývalý sudca súdu vynášajúceho rozsudky podľa islamského práva šaría, drží Taliban pevne v rukách a prislúcha mu titul „veliteľ veriacich“.

Účastníci piatkového zhromaždenia duchovných v Kábule vítali Áchúndzádu ováciami a pokrikmi, ako napríklad „Nech žije Afganský islamský emirát!“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet