Na hlavný obsah

Vojaci z Ruska sa snažia dostať k strojovniam Záporožskej jadrovej elektrárne

Chcú si tam rozmiestniť armádnu techniku a zbrane.

Vojaci z Ruska sa snažia dostať k strojovniam Záporožskej jadrovej elektrárne
Na satelitnej snímke areál Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci sa údajne snažia získať prístup k strojovniam v blokoch ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, aby tam mohli rozmiestniť svoju armádnu techniku a zbrane.

Podľa agentúry Unian to tvrdí ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá spravuje ukrajinské jadrové elektrárne.

„Ruskí vojaci požadujú od správy ukrajinskej atómovej elektrárne, aby im otvorila strojovne v prvých troch blokoch. Chcú tam rozmiestniť celý svoj armádny arzenál,“ uviedol Enerhoatom.

Dodal, že Rusi sa týmto spôsobom chcú poistiť, pretože sa „hrozne boja prekvapenia“ zo strany ukrajinských ozbrojených síl.

Do strojární chcú podľa Enerhoatomu ruskí vojaci umiestniť tanky, nákladné automobily i zbrane s muníciou. Tým by sa ale zablokoval prístup k trom blokom pre požiarnu techniku.

Energetická spoločnosť tiež upozornila, že pravidlá bezpečnosti popiera aj úmysel vojakov skladovať priamo v strojovniach blokov výbušné materiály.

Elektráreň ležiaca na brehu rieky Dnipro na juhovýchode Ukrajiny ruské sily ovládli na začiatku invázie, stále ju ale obsluhuje ukrajinský personál.

Enerhoatom už skôr upozornil, že v areáli elektrárne je ruská ťažká vojenská technika a nákladné autá naložené zbraňami a výbušninami.

Šéf Enerhoatomu Petro Kotin navyše ruské sily obvinil, že využívajú Záporožskú jadrovú elektráreň ako základňu na odpaľovanie rakiet, ktorými ostreľujú okolité oblasti Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet