Na hlavný obsah

Výrobky od firiem Tauris a Ryba Košice v Kauflande končia, reťazec nesúhlasil s ich cenami

Výrobcovia sa ohradili zvýšenými nákladmi.

Mäsové výrobky od slovenských firiem Tauris a Ryba Košice si už v Kauflande nekúpite. Výrobcovia ich z pultov reťazca sťahujú, lebo sa s ním nedohodli na cene. Hovoria, že ak by prijali požiadavky obchodu, namiesto poctivého mäsa by si zákazníci zaplatili skôr za múku. Nemecký reťazec hovorí, že kvalita je uňho na prvom mieste, no cena, akú si pýtali, sa nedala akceptovať.

Mäsokombinát na východe Slovenska hovorí, že za ceny energií platí o 300 % viac ako vlani. Bravčové polovice nakupuje o 50 % drahšie. Do ceny výrobkov musí premietnuť aj drahšie koreniny, olej či prepravu. Pre nemecký obchodný reťazec je však jeho odbytová cena neprijateľná. Podnikateľ preto sťahuje z tohto obchodu svoje výrobky.

S reťazcom sa nedohodol ani výrobca rybích produktov. Ten hovorí, že filety z aljašskej tresky nakupoval ešte donedávna z Ruska. Vtedy boli o polovicu lacnejšie ako dnes, keď ich dováža z Ameriky. Z predaja sťahuje tiež celý svoj sortiment.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výrobcovia hovoria, že ak by na nižšie ceny pristúpili, výsledkom by boli namiesto mäsa sušené bielkoviny či múka. Výrobky by museli prifarbiť a drahšiu tresku nahradiť lacnejším sleďom.

„Kvalita produktov je, vždy bola a bude v Kauflande na prvom mieste. Je vyslovenou nepravdou, že by sme požadovali jej zníženie,“ povedal hovorca Kauflandu Samuel Machajdík. Právnik pripomína, že výrobca nemôže donútiť obchodníka predávať jeho výrobky.

Podľa šéfa potravinárskej komory Daniela Poturnaya bude prípadov ukončenia spolupráce medzi výrobcami a obchodnými reťazcami práve z takýchto dôvodov pribúdať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko