Na hlavný obsah

Vývoz ukrajinského obilia komplikujú zamínované prístavy

Mínami chránia pobrežie pred ruskou agresiou.

Vývoz ukrajinského obilia komplikujú zamínované prístavy
Miestny pestovateľ obilia ukazuje svoje obilie vypestované vo východnej časti Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Kyjev a Moskva v piatok (22. 7.) popoludní podpíšu dohodu o vývoze obilia z Ukrajiny. Komodita sa by sa mala exportovať z krajiny cez Čierne more. Zástupcovia oboch štátov sa stretnú v Istanbule. Okrem tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bude na schôdzke aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Na stavbu sultánskeho paláca Dolmabahče, kde podpíšu dohodu, sa použilo 35 ton zlata. Zmluva má umožniť vývoz vyše 20 miliónov ton obilia, práve pšenica je v mnohých blízkovýchodných krajinách momentálne nad zlato.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Odmínuje sa len istá časť

Generálny tajomník OSN hovorí, že dosiahnuť dohodu bolo náročné. Piatkový podpis dohody, však neznamená, že už v sobotu (23. 7.) obilie opustí čiernomorské prístavy. Nie sú za tým míny v zmluve, ale skutočné míny v mori. Aby nevybuchli, bude dôležité dodržanie implementačnej dohody.

„Účelom bude vytvoriť bezpečné koridory v oblasti prístavov. Neodmínujú sa celé prístavy, odmínujú sa len časti, ktoré umožnia bezpečný prechod lodí s nákladom obilia. Musí prebiehať aj prísne monitorovanie priebehu operácie, aby mala Ukrajina garancie, že to nebude zneužité na vojenskú ofenzívu,“ vysvetľuje generál Pavel Macko.

Míny chránia ukrajinské čiernomorské pobrežie pred útokmi ruských agresorov. Moskva zasa žiada, aby sa kontrolovali lode prichádzajúce do prístavov, či nevezú zbrane. To má mať na starosti Turecko.

Za súhlasom Ruska vyviesť z prístavov obilie vidí generál Macko Dva faktory. „Medzinárodný tlak bol veľmi veľký. Rusko sa snaží agresiu tretiemu svetu predať ako svoje právo na riešenie svojich záujmov, ale tým, že sa zhoršuje situácia vo svete, čoraz viac rastie odpor proti takejto politike. Druhý faktor je, že Rusko momentálne nemá výraznú schopnosť na vykonanie námorno-pobrežnej ofenzívy,“ priblížil.

Míny sú problémom nielen v mori, ale aj na zemi. Macko poukazuje v dlhodobom horizonte na najväčšiu odmínovaciu operáciu od čias iracko-iránskej vojny.

Podľa odhadov je na Ukrajine zamínovaná plocha najmenej 300 000 štvorcových kilometrov, čiže ide o rozlohu, akou je približne Taliansko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál