Na hlavný obsah

WHO očakáva v Európe viac úmrtí spojených s opičími kiahňami

Vo väčšine prípadov sa však ľudia dokážu vyliečiť sami.

WHO očakáva v Európe viac úmrtí spojených s opičími kiahňami
Na snímke z elektrónového mikroskopu sú zobrazené zrelé vírusové častice opičích kiahní. Foto: TASR/AP

Európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v sobotu (30. 7.) uviedla, že sa v Európe dá očakávať viac úmrtí spojených s opičími kiahňami.

Informovala tak po tom, čo v uplynulých dňoch pribudli prvé takéto úmrtia mimo územia Afriky. Správu priniesla agentúra AFP.

„Vzhľadom k pokračujúcemu šíreniu opičích kiahní v Európe očakávame viac úmrtí,“ uviedla Catherine Smallwoodová z európskej pobočky WHO vo vyhlásení. Zároveň dodala, že hlavným cieľom je rýchlo zamedziť prenosu ochorenia v Európe a súčasne zastaviť terajšiu vlnu šírenia vírusu.

Komplikácie len zriedkavo

Predstaviteľka WHO upozornila, že vo väčšine prípadov sa ľudia nakazení týmto vírusom dokážu vyliečiť sami a opičie kiahne vyvolávajú komplikácie len zriedkavo.

„Medzi zvyčajné príčiny, pre ktoré je nutné pacientov hospitalizovať, patrí pomoc pri zvládnutí bolesti alebo sekundárna infekcia. Pri veľmi nízkom počte prípadov pacienti potrebujú pomoc pri život ohrozujúcich komplikáciách, napríklad encefalitíde,“ vysvetlila Smallwoodová.

V uplynulých dňoch ohlásilo Španielsko už dve úmrtia spojené s opičími kiahňami a jednu obeť oznámila i Brazília. Predchádzajúce úmrtia súvisiace s týmto ochorením boli pritom doposiaľ v rámci súčasnej vlny iba z Afriky, kde je vírus endemický.

Španielsko zatiaľ neoznámilo presnú príčinu smrti pacientov, pričom uviedlo, že čaká na výsledky pitiev. Brazília zase upozornila, že muž nakazený opičími kiahňami, ktorý zomrel, trpel aj inými „vážnymi ochoreniami“.    

Podľa WHO zaznamenali od začiatku mája mimo Afriky vyše 18 000 prípadov opičích kiahní, pričom väčšinu z nich zaevidovali v Európe. WHO preto minulý týždeň vyhlásila šírenie opičích kiahní za stav globálnej zdravotnej núdze.

Vedci zistili, že proti opičím kiahňam pomáha i vakcína od dánskej farmaceutickej spoločnosti Bavarian Nordic proti pravým kiahňam, ktorú v Európe predávajú pod názvom Imvanex, pripomína AFP.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet