Na hlavný obsah

YouTube začne odstraňovať videá šíriace hoaxy o interrupciách

Zjednoduší aj prístup k overeným informáciám.

YouTube začne odstraňovať videá šíriace hoaxy o interrupciách
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Internetová platforma YouTube vo štvrtok (21.7.2022) oznámila, že v rámci boja proti dezinformáciám o interrupciách začne odstraňovať videá obsahujúce nepravdivé alebo nebezpečné tvrdenia o tomto zákroku. Informovala o tom agentúra AFP.


YouTube opatrenia zavádza takmer mesiac po tom, ako Najvyšší súd USA zrušil federálne právo na potrat, keď mnohé ženy hľadajú spoľahlivé informácie o tehotenstve a prípadne aj o možnostiach jeho ukončenia.

„Od dnešného dňa a počas niekoľkých nasledujúcich týždňov budeme odstraňovať obsah, ktorý poskytuje návod na nebezpečné metódy vykonávania potratov alebo propaguje nepravdivé tvrdenia o nebezpečenstve potratov,“ uviedla hovorkyňa platformy YouTube.

Odstránené budú návody na riskantné domáce interrupcie alebo aj nepravdivé tvrdenia o dôsledkoch interrupcií. To napr. sú dohady, že tento zákrok spôsobí rakovinu alebo neplodnosť.

Okrem toho začne YouTube k dôveryhodným videám pridávať aj informácie z Národnej lekárskej knižnice, aby používateľom poskytol hodnoverný kontext.  

Pomoc pri ochrane osobných údajov

Spoločnosť začiatkom júla oznámila, že bude vymazávať históriu polohy používateľov pri návšteve kliník vykonávajúcich interrupcie.


„Ak naše systémy identifikujú, že niekto navštívil jedno z týchto miest, vymažeme tieto záznamy z histórie polohy krátko po ich návšteve,“
napísala vtedy na blogu Jen Fitzpatricková, viceprezidentka spoločnosti Google.


Samotné platformy vyjadrili obavy o osobné údaje žien, ktoré podstúpili interrupciu, alebo osôb, čo im akýmkoľvek spôsobom pomohli. Tieto informácie môžu proti nim použiť prokurátori v konzervatívnych amerických štátoch.
      
Spoločnosť oznámila, že obsah týkajúci sa potratov zaradí do svojich zásad o dezinformáciách v oblasti medicíny. Tie už zakazujú nepravdivý alebo zavádzajúci obsah o chorobe COVID-19 alebo vakcínach a očkovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet