Na hlavný obsah

Z bežného života vytváral filozofické eseje. Ingmar Bergman bol jedným z najslávnejších filmových režisérov.

Zomrel pred 15 rokmi.

Z bežného života vytváral filozofické eseje. Ingmar Bergman bol jedným z najslávnejších filmových režisérov.
Na snímke Ingmar Bergman.

Švédsky filmový scenárista a režisér Ingmar Bergman bol jedným z najvýznamnejších filmárov 20. storočia.

Bol známy esteticky výraznými snímkami, nespoľahlivými rozprávačmi a predovšetkým príbehmi so zložitými témami, náročnými myšlienkami a zobrazením osamelosti, trápenia a bolesti.

Narodil sa 14. júla 1914 vo švédskom meste Uppsala ako syn evanjelického farára. Otec ho ovplyvnil vo filozofii morálky, ktorá sa premietla do každého obdobia jeho diela.

Bergmanove postavy sú typické skúmaním etiky, spravodlivosti a zdrojov dobra a zla v človeku.

Ikona švédskeho umenia

Bergman študoval umenie, históriu a literatúru na Štokholmskej univerzite. Tam sa prvýkrát stretol s divadlom. Písal, hral a režíroval študentské predstavenia. Vďaka tejto činnosti sa stal stážistom v divadle Mäster Olofsgärden a v divadle Sagas, kde v roku 1941 pripravil veľkolepú inscenáciu hry švédskeho dramatika Augusta Strindberga Sonáta duchov.

Vďaka nej sa dostal k sérii spoluprác, ktoré ho doviedli až k napísaniu a réžii svojho prvého celovečerného filmu Kríza v roku 1946.

Svoj prvý veľký medzinárodný úspech zaznamenal s filmom Úsmevy letnej noci, romantickou komediálnou drámou.

V nasledujúcich rokoch zachvátila medzinárodnú filmovú scénu bergmanovská horúčka. Každý uvedený film predstavoval svetový úspech.

Za Bergmanove majstrovské diela sa podľa portálu Britannica považujú dva filmy. Prvým je Siedma pečať, príbeh zasadený do prostredia stredovekého Švédska v období morovej epidémie. Konfliktom je šachový zápas medzi mužom a smrťou, ktorá mu prišla vziať život.

Druhým filmom sú Lesné jahody, filmová filozofická esej o starobe. Vďaka nim sa stal prvým filmovým tvorcom rovnako uznávaným ako najvýznamnejší umelci v ktoromkoľvek z tradičnejších médií.

V témach vychádzal zo seba

Bergman bol vždy do istej miery autorským režisérom. Či sú to postavy divadelníkov alebo priamo režiséra alebo opakujúce sa témy vojny, recesie, manželského života a osudu, Bergmanov aktuálny film vždy odzrkadľoval jeho aktuálnu životnú situáciu.

Svoj posledný film Saraband natočil v roku 2003. Zomrel v spánku 30. júla 2007 vo veku 89 rokov, pochovaný je na cintoríne na švédskom ostrove Fårö.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet