Na hlavný obsah

Z boja o lídra britských konzervatívcov vypadla generálna prokurátorka Bravermanová

Do ďalšieho kolo postúpilo päť kandidátov.

Kandidáti na post lídra Konzervatívnej strany
Kandidáti na post lídra Konzervatívnej strany – (zľava v smere hodinových ručičiek) Liz Trussová, Tom Tugendhat, Kemi Badenochová, Penny Mordauntová, Rishi Sunak a Suella Bravermanová.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Z boja o post budúceho lídra britskej Konzervatívnej strany a budúceho premiéra vypadla po druhom kole hlasovania generálna prokurátorka Suella Bravermanová. Oznámil to vo štvrtok (14. 7.) Graham Brady, predseda výboru 1922, ktorý združuje väčšinu konzervatívnych poslancov.

Zostáva päť kandidátov, z ktorých jeden nakoniec nahradí končiaceho Borisa Johnsona aj v premiérskom kresle. Najväčším favoritom zostáva exminister financií Rishi Sunak, ktorého aj vo štvrtok podporilo najviac konzervatívnych poslancov.

Sunak sa umiestnil na prvom mieste so 101 hlasmi. Nasledovala ho námestníčka ministerky obchodu a bývalá ministerka obrany Penny Mordauntová s 83 hlasmi. Tretia bola ministerka zahraničia Liz Trussová, ktorú podporilo 64 poslancov.

Šéf zahraničného výboru Dolnej snemovne Tom Tugendhat dostal 32 hlasov. Za poslankyňu Kemi Badenochovú hlasovalo 49 zákonodarcov.

Ďalšie kolo hlasovania poslancov sa uskutoční v pondelok (18. 7.), opäť vypadne kandidát, ktorý dostane najmenší počet hlasov. Hlasovanie budú ďalšími kolami pokračovať až do chvíle, keď sa pole kandidátov zúži na finálnu dvojicu.

Podľa novinára Christophera Hopea z denníka The Daily Telegraph plánujú členovia výboru usporiadať ďalšie hlasovanie v utorok (19. 7.) a v stredu (20. 7.), keď by mali oznámiť mená dvoch finalistov. Z tých budú v poslednej fáze vyberať všetci členovia strany, ktorých je asi 200 000. Výbor 1922 predtým oznámil, že meno víťaza oznámia 5. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet