Na hlavný obsah

Z hudobnej mal štvorky, nakoniec sa stal speváckou legendou

Waldemar Matuška by oslávil 90 rokov.

Z hudobnej mal štvorky, nakoniec sa stal speváckou legendou
Waldemar Matuška na vystúpení v pražskej Lucerne. Foto: ČTK/Bárta Jan

Bol synom známej operetnej speváčky Mie Malinovej a na vysvedčení mal trikrát štvorku z hudobnej výchovy. Neskôr sa však stal uznávaným spevákom a hercom.

V sobotu 2. júla uplynie 90 rokov od narodenia československej legendy Waldemara Matušku.

„Za najšťastnejšie obdobie považoval narodenie syna Waldíka. Bol to fantastický otec. V súkromí bol nenáročný a skromný človek,“ spomínala Olga Blechová-Matušková, herečka, speváčka a manželka nebohého Matušku.

Jeden z najpopulárnejších česko-slovenských spevákov 60. a 70. rokov sa narodil v Košiciach 2. júla 1932, kde bola jeho matka zrovna na umeleckom turné.

Kariéra sklára mu nevyšla

Vyrastal v Prahe a v Poděbradoch absolvoval sklárske učilište. Následne začal pracovať ako sklár v Karlových Varoch, ale pre slabú fyzickú zdatnosť túto prácu čoskoro ukončil.

Po matke zdedil výrazný hudobný a dramatický talent. Naučil sa taktiež hrať na niekoľkých hudobných nástrojoch. Spieval v Československom štátnom súbore piesní a tancov a po vojenskej základnej službe pracoval ako osvetár v Chebe. V roku 1957 začal účinkovať v divadle Reduta, kde sa zoznámil s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrom.

Po založení divadla Semafor ho oslovila práve spomínaná dvojica a od februára 1960 začal Matuška spievať v zbore hry Člověk z půdy. Tri mesiace nato mala v Semafore premiéru nová hra Zuzana je sama doma a v nej už stvárnil jednu z hlavných postáv.

Spojenie s Vondráčkovou

V roku 1962 viedla Matuškova cesta do divadla Rokoko. Tam účinkoval v hudobných inscenáciách Labyrint světa, Rokokokoktejl či Osem lások Waldemara Matušku.

„Walda bol vôbec jednou z prvých slávnych hviezd, s ktorou som sa stretla na Libereckých výstavných trhoch v roku 1964. Dlhé roky bol môj skvelý kamarát a do konca života sme boli vždy spolu v kontakte,“ povedala česká speváčka Helena Vondráčková. Práve s ňou si zaspieval niekoľkokrát duet, ako napríklad v pesničke Tisíc mil.

Ďalšie hity nenechali na seba dlho čakať, medzi nimi duety s Evou Pilarovou Ach, ta láska nebeská a Tam za vodou v rákosí. Odspieval aj Jó třešně zrály, Když máš v chalupě orchestrion, Slavíci z Madridu či Ó, Zuzano.

So stúpajúcou popularitou prichádzali tiež filmové ponuky. Zahral si vo filmových muzikáloch Kdyby tisíc klarinetů, Noc na Karlštejne, Ta naše písnička česká alebo v komédiách Limonádový Joe či Fantom z Morrisvillu.

Spieval aj s orchestrom Václava Hybša, od roku 1976 úzko spolupracoval so skupinou KTO (Kamarádi táborových ohňů). Stal sa dlhodobo druhým najobľúbenejším spevákom v Československu, hneď po Karlovi Gottovi.

Z obľúbeného speváka nepriateľ

V roku 1976 si zobral za manželku Olgu Blechovú. Za svoje zásluhy pre českú kultúru dostal Waldemar Matuška v roku 1980 titul Zaslúžilý umelec. Ten mu však komunisti po emigrácii do Ameriky v roku 1986 odobrali. V rozhlase prestali hrať jeho piesne a vysielať filmy, v ktorých hral.

Waldemar Matuška zomrel 30. mája 2009 v Miami na zápal pľúc a následné zlyhanie srdca. Pohrebu sa zúčastnilo približne 12 000 ľudí.

Úspešnú spevácku dráhu Matušku dnes dokumentujú tri desiatky vydaných albumov a kompilácií.

Ďalej získal Zlatého slávika (1962, 1967), Striebornú (1968) a Zlatú (1975) Bratislavskú lýru a okrem mnoho ďalších ocenení si v roku 2007 prevzal z rúk českého prezidenta Václava Klausa Čestnú plaketu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko