Na hlavný obsah

Z katedry jadrovej chémie zmizol takmer 200-kilový prístroj

Má v sebe zdroj rádioaktívneho žiarenia.

Zlodeji ukradli takmer 200-kilogramový prístroj, ktorý má v sebe zdroj rádioaktívneho žiarenia. Bol súčasťou výučby študentov na Katedre jadrovej chémie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Sám osebe nebezpečný nie je, no pri neodbornej manipulácii, prípadne jeho rozobratí, môže človeka ožiariť. Zlodeji ho napokon odniesli do zberu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Celá fakulta sa renovuje, preto bol prístroj v uzamknutom sklade. To, že zmizol, zistil jeden zo zamestnancov pred týždňom.

„Je tam olovené tienenie a za ním sa nachádza malá sklenená ampulka, ktorá v sebe obsahuje radioaktívny zdroj Barium-133,“ povedala Eva Viglašová z Katedry jadrovej chémie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

Pre neznalého ide len o väčšiu plechovú krabica a železo

„Nie je to prvý prípad tohto druhu. Stalo sa už aj v minulosti, že možno z neznalosti (niekto) odcudzil takýto prístroj,“ uviedol Mário Kern, riaditeľ odboru envirokriminality na Prezídia Policajného zboru SR.

Pre neznalého človeka je to väčšia plechová krabica a železo. Preto si na katedre mysleli, že skončil v zberných surovinách.

„Súčasťou prístroja je zdroj ionizujúceho žiarenia. Ten v prípade manipulácie, alebo otvorenia tohto prístroju môže byť nebezpečný pre človeka, ktorý s ním manipuluje,“ dodala Viglašová.

Prístroj bol dôležitou súčasťou pri výučbe študentov. Vďaka nemu merali, či je vložená vzorka rádioaktívna, alebo nie. Tým, že ho niekto ukradol, spôsobil katedre vážne problémy a na nový, za 200-tisíc eur, peniaze nemajú.

„Bežne ho používajú bakalárski, ale aj magisterskí študenti v rámci rôznych predmetov. Pre budúci semester to znamená, že sme bez prístroja. Úlohy budeme musieť optimalizovať,“ vysvetlila.

Len pár hodín potom, čo polícia zverejnila informácie o krádeži, vyrazili špecialisti na nebezpečné materiály do terénu.

„Práve prebiehajú úkony. Bolo nám oznámené, že sa prístroj našiel v bezprostrednej blízkosti Bratislavy,“ oznámil Kern.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny