Na hlavný obsah

Z plánu obnovy sa postavia Rázsochy a martinská nemocnica

Návrhom výstavby nemocníc sa mala vláda zaoberať už skôr.

Z plánu obnovy sa postavia Rázsochy a martinská nemocnica
Na snímke skelet nemocnice na bratislavských Rázsochách. Foto: TASR

Vláda rozhodla, že postaví nové nemocnice na bratislavských Rázsochách a v Martine. Ich výstavbu plánuje financovať z plánu obnovy.

„Predkladané investičné projekty sú vytvorené na účel výstavby hrubej stavby (vyhotovení ‚shell and core‘) novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave v lokalite Rázsochy a stavby vo vyhotovení ‚full fit out‘ Univerzitnej nemocnice svätého Martina v Martine,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva v návrhu.

Návrhom výstavby nemocníc sa mala vláda zaoberať už skôr, pôvodne sa predstavenie plánu očakávalo ešte v polovici júna. Lengvarský už skôr ozrejmil, že uznesenie spúšťa iba stavby štátnych nemocníc.

Premiér: Nezabúdame ani na východ

„Rozhodli sme sa, že na Slovensku postavíme dve špičkové nemocnice, ktoré budú vychovávať nových lekárov a budú to nemocnice vysokej kvality,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

Dodal, že vláda nezabúda ani na východ Slovenska. „Na jeseň oznámime ďalšie rozhodnutie ohľadom nemocníc na východe Slovenska, ktoré budú čerpať financie z plánu obnovy,“ povedal.

Stovky miliónov eur a stovky lôžok

Výstavba hrubej stavby bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách bude stáť 281 miliónov eur. Uviedol to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO). Nemocnica bude mať 653 lôžok a bude disponovať jednolôžkovými izbami.

Hrubú stavbu by mali dokončiť v polovici roka 2026. Nemocnici budú chýbať ešte prístroje a lôžka.

Postavenie Univerzitnej nemocnice svätého Martina v Martine so 660 lôžkami si vyžiada 330 miliónov eur. Nemocnicu by mali dokončiť a mala by byť pripravená prijať prvých pacientov v polovici roka 2026.

Celková alokácia plánu obnovy v rezorte zdravotníctva je približne 1,3 miliardy eur bez DPH. Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci Next Generation EU, čo je najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie.

Cieľom je obnoviť Európu po pandémii. Kľúčovou súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR je už schválená reforma siete nemocníc. Reformy sa dotknú aj ambulantného sektora, akútnej starostlivosti, následnej a dlhodobej starostlivosti, ako aj starostlivosti o duševné zdravie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko