Na hlavný obsah

Za jeden mesiac prestalo vykonávať interrupcie 43 amerických kliník

Kliniky sú zatvorené alebo sa zamerali na iné formy zdravotnej starostlivosti.

Za jeden mesiac prestalo vykonávať interrupcie 43 amerických kliník
Na archívnej snímke zo 7. júla 2022 budova kliniky v meste Duluth, v americkom štáte Minnesota. Foto: TASR/AP

Najmenej 43 kliník po celých Spojených štátoch prestalo poskytovať interrupcie, odkedy Najvyšší súd USA 24. júna zrušil výklad o ústavnom práve na tento zákrok. Vyplýva to z údajov americkej neziskovej organizácie Guttmacherov inštitút. Informovala o tom agentúra AFP.

Organizácia podporujúca práva na interrupciu uviedla, že po rozhodnutí najvyššieho súdu už 11 amerických štátov zakázalo vykonávať interrupcie buď po šiestich týždňoch tehotenstva, alebo úplne.

Výsledkom toho je skutočnosť, že 43 kliník zatvorili alebo sa zamerali na iné formy zdravotnej starostlivosti. Týka sa to aj 23 zariadení v samotnom Texase, piatich kliník v Oklahome a piatich v Alabame.

Kliniku Organizácia za ženské zdravie v meste Jackson, známa aj ako Ružový dom, zatvorili 7. júla. Ako pripomína AFP, bolo to jediné zariadenie poskytujúce interrupcie v štáte Mississippi.

„Už aj tak hrozný stav prístupu k interrupciám v mnohých častiach krajiny sa bude naďalej zhoršovať. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch ich zakáže viac štátov,“ napísali autori štúdie.

Očakáva sa, že umelé prerušenie tehotenstva nakoniec zakáže alebo obmedzí až polovica z 50 amerických štátov. Najmä na prevažne konzervatívnom Juhu a Stredozápade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet