Na hlavný obsah

Záchranky prísť za opitým človekom nemusia. Pomohli by záchytné stanice

Človek by v nich dostal aj základnú zdravotnú starostlivosť.

Mestá sa naďalej usilujú o obnovu záchytných staníc. V letných mesiacoch pribúdajú kolapsy z alkoholu. V takýchto prípadoch záchranky prísť nemusia. Ministerstvo zdravotníctva (Mz) hľadá riešenie.

RTVS informovala žena, ktorá bola počas horúčav svedkom odpadnutia muža na ulici. Po konzultácii s operačným pracovníkom záchrannej služby a po zistení, že muž je opitý, no pri vedomí, jej záchranári odporučili zavolať mestskú políciu. Strážnik však po príchode na miesto nemal ako zasiahnuť.

Chýbali peniaze

„Záchranná zdravotná služba by nemala zasahovať u pacientov v opitosti, pokiaľ nie je priama súvislosť s úrazom alebo poruchou vedomia,“ uviedol Július Pavčo, vedúci odboru zdravotnej starostlivosti Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podobné prípady by mohli vyriešiť záchytné izby, kde opitý človek dostane aj základnú zdravotnú starostlivosť. Záchytné stanice však na Slovensku nefungujú už viac ako desať rokov. Zrušili ich pre chýbajúce peniaze. Záchranári aj mestskí policajti by opätovné zavedenie takýchto staníc prijali.

O riešenie problému s opitými ľuďmi žiadajú dlhodobo aj samosprávy. Podľa zákona zriaďuje protialkoholickú záchytnú izbu a určuje jej spádové územie Mz. Práve to minulý rok samosprávy verejne vyzvali, aby záchytky obnovilo.

Ani po ôsmich mesiacoch sa však téma nikam neposunula. „Ide o komplexnú tému, ktorá sa týka viacerých ministerstiev aj miest a obcí. Cieľom je nájsť nejaký spoločný konsenzus,“ povedala hovorkyňa Mz Petra Lániková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko